Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livet som företagare: Mona Bågling

Mona Bågling

Ålder: 56

Bor: Håxås, Hammerdal.

Familj: sambo, tre vuxna barn och två daghundar

På hyllorna trängs koppar och keramikfigurer med myggjagare och små dekormålade nyckelskåp. Snart får de sällskap av högtidsattribut som glöggkoppar och tomtar. Julsäsongen ska till att dra igång i Mona Båglings hantverksbod. Det är nu högsäsongen för hantverkaren börjar.

– Jag skulle ju vilja kunna jobba med bara det här. Men det är svårt att få till lönsamheten varje månad. Vissa månader lever man jättegott och vissa är det soppa som gäller.

Mona Bågling har varit hantverkare sedan 1994. Då var huvudsysslan att renovera upp och måla möbler som lämnades in till butiken i centrala Hammerdal. Nu består Monas verksamhet till 50 % av renovering och målning av kök, möbler och sniderier och till 50 % av att jobba med keramik. Allt som allt lägger Mona kring 30- 40 timmar i veckan på att jobba med hantverk och därutöver jobbar hon också heltid som redovisningsekonom. För att få ekonomin att gå ihop.

I dag håller hon till i ett rum i bostadshuset när hon drejar, målar och skapar. Något som för med sig ett flertal fördelar.

– Jag kan ju gå ut och göra en mugg eller så när jag känner för det. När jag hade butiken var jag tvungen att åka in till den och öppna upp, nu kan jag gå ut hit i bara tofflorna om andan faller på, förklarar Mona när vi går genom husets boytor och in i delen för butik och verkstad.

Vad betyder det för dig att ha en skapande verksamhet?

– Allt. Det betyder allt. Jag måste få skapa.

Hur känns det som att man ser på hantverk nu för tiden?

De som tycker att det är intressant med hantverk är beredda att betala för det. De som uppskattar det köper gärna hantverk.

Mona har de flesta av sina svenska kunder neröver landet, men köpare återfinns också i så väl Norge som England. Till sin hjälp har Mona en säljagent nere i Stockholm som distribuerar ut hennes hantverk till mässor och återförsäljare. Det är där Mona till stor del tjänar sina pengar.

På sätt och vis kan hon känna att Håxås är en lite för avsides plats att ha butiken på.

– Det är inte många som åker förbi. Internet har i och för sig gjort mycket. Vi startade upp facebooksidan för fyra månader sedan och det kom respons direkt. Det har hjälpt mig att nå ut till fler.

Mona har funderat på att starta upp en mer utbredd verksamhet på nätet.

– Jag funderar på att starta en webbutik, det kan nog bli så framöver.

Vad är det som gör det du skapar unikt jämfört med det andra gör?

– Jag har målningen i grunden, dekoreringen är inte så lätt. Men jag kan måla på allt, också keramik och det utmärker nog från andra.

Något som hon inte skapar så ofta längre är brevlådor.

– Vi hade snickeri och gjorde massiva furulådor som vi målade och skrev dit namnen på. Men så var det så många som skiljde sig och ville att vi skulle ta tillbaka och göra om, så sådana gör jag aldrig mer.

Hur ser framtiden ut?

– Vann jag på lotto skulle jag köpa en hantverkarbod i Nora. Det vore roligt att bo i en hantverkarstad.

– Men att få jobba med det här tills den dagen jag dör och att inte behöva bekymra mig för ekonomin, säger Mona och lyser upp vid tanken.