Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarliga isar höll på kosta två livet

I helgen var två skoterförare nära att drunkna när de körde genom isen.
– Isarna är förrädiska, varnar Karl-Erik Stafrén, konsulent på Livräddningssällskapet.

Annons

Två personer var inblandade i en olycka då två skotrar gick genom isen på Vattudalen under natten till söndagen vid Grönön i Strömsund. De var nära att drunkna.

– De hade en otrolig tur som klarade sig, säger Björn Svanberg vid Strömsundspolisen.

Det började med att en kille i 18-åldern körde fel i det dåliga vädret när han skulle hem och körde igenom isen. Han lyckades ta sig upp ur vattnet och larmade sin kamrat som är något äldre. Han körde efter men även han for igenom isen men lyckades ta sig upp.

Räddningstjänsten fick låna en skoter från polisen och lyckades plocka upp de båda männen.

– Det var alldeles kolsvart och det var svårt att lokalisera dem. Vår personal utsattes för en stor risk, säger Jan-Erik Löfvenberg, räddningsledare i Strömsund.

Männen fick värma sig i polisbilen i avvaktan på ambulans. Ingen av de båda skoterförarna fick enligt uppgift några allvarligare skador.

– Det måste till en skärpning bland skoterförare så att de inte kör ut på okända isar, säger Löfvenberg.

Livräddningssällskapet varnar för svaga isar.

– Det var tur att skoteråkarna klarade sig i Strömsund så att vi slapp svarta rubriker, säger konsulenten Karl-Erik Stafrén.

– Snön blir som en isoleringsfilt. Under snön kan isen vara tunn på sina ställen, säger Stafrén.

Just nu är vädret förrädiskt. Det fryser på under natten och det snöar vilket gör att det på morgonen ser ut som om det är stabila isar. Isen smälter även underifrån.

Stafrén rekommenderar skoteråkare att hålla sig till markerade skoterleder.

– Dessa brukar i regel ha tillsyn så att isen håller. Är man osäker är det bra att prata med ortsbefolkningen som känner till farliga sällen, säger han.

Isdubbar och kastlinor bör man ha med sig på skoterturen.

Livräddningssällskapet arbetar just nu hårt för att informera om riskerna. Den 24 april ska föreningen ha en vattensäkerhetsdag för säkerhetscheferna i länets kommuner.

– Upplysning och kunskap kan rädda liv, säger Karl- Erik Stafrén.