Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livshotande skadad efter lavinolyckan

Rutinuppdraget slutade i tragedi när en lavin utlöstes på Hamrafjället i Tänndalen. Två pistörer som kontrollerade området vid de preparerade backarna drogs med. Den ene, en man i 40-årsåldern begravdes i snömassorna och skadades svårt och vårdas för livshotade skador på Östersunds sjukhus.

Det var strax före klockan 15 på måndagen lavinen utlöstes utanför de pistade nedfarterna på Hamrafjället Lavinen, nära 200 meter bred, drog med sig två av anläggningens pistörer som just då befann sig i området. Arbetskamraterna, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 40-årsåldern, fanns i området för att bland annat kontrollera lavinrisken.

Ett rutinuppdrag som görs varje dag.

De två hade igår inte en chans när snömassorna släppte strax ovanför dem i sluttningen. De drogs med nedför branten cirka 100 meter och båda försvann under snön. Kvinnan, som inte hamnat så djupt, kunde liggandes i snön via kommunikationsradion slå larm om olyckan. Personal från fjällanläggningen kunde tillsammans med fjällräddning och polis bara några minuter efter olyckan starta söket. Runt 50 personer sökte av området med lavinsonder. Mannen kunde efter nära 45 minuter grävas fram. Han var då medvetslös och svårt skadad.

Enligt uppgifts var han illa skadad, med bland annat ben- och armbrott. Ambulanspersonal fanns då redan på plats uppe vid olycksområdet. Med pulka kördes han sedan ner till dalstationen där läkare fanns.

Mannen flögs med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Uppgifterna därifrån säger att han vårdas med ”mycket allvarliga och livshotande skador”.

Kvinnan ska enligt uppgift ha ådragit sig lättare skador, bland annat knäskador.

De två kontrollerade av området och bedömde även att det skulle sprängas i det aktuella området på tisdagsmorgonen. Olyckligtvis befann de sig i området när lavinen gick.

Kvinnan kunde själv gräva sig fram såpass mycket att hon kom loss med armarna och slå larm via radion.

Lavinrisken i området bedömdes igår som en trea på den femgradiga skalan. Brottkanten på olyckslavinen var cirka en meter. Vad som orsakade lavinen är ännu inte känt.

Hamrafjället i Funäsfjällen ägs av Grönklittsgruppen.

– Vi gör ju en daglig sökning och kollar upp pister och lavinsäkerhet och det var i samband med ett sådant rutinjobb som snön drog iväg, säger Torbjörn Wallin, koncernchef för Grönklittsgruppen, till TT.

Uppdaterat: Mannen har avlidit.