Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livslångt lärande för sjuksköterskor

Bristen på sjuksköterskor i länet tvingar fram stängda avdelningar under sommaren. Och för den personal som arbetar sommartid är situationen nu akut. P4 Jämtland har rapporterat om hur den stressade situationen påverkar sjuksköterskornas arbetsmiljö.

Berättelsen från sjukhuset är oroande. Det är raster som ställs in, få hinner äta och ständiga övertider för att kunna hinna med.

En fråga ställs till landstingsdirektören. Hur ska landstinget lösa den akuta personalbristen? Likt ett invant mantra svarar Björn Eriksson precis som så många andra landstingsdirektörer om vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare.

Men frågan är egentligen felställd. Jämtlands läns landsting är på intet sätt unik med sin brist på utbildade sjuksköterskor. Det är ett nationellt problem som kräver ett politiskt gensvar.

Sedan 1995 har antalet sjuksköterskor ökat från cirka 85 000 till över 100 000. Men under samma period har antalet utbildade specialistsjuksköterskor minskat. Detta i en tid där vården blir allt mer kunskapsintensiv och efterfrågan efter specialistkunskaper ökar.

Vårdförbundet har tidigare lyft frågan om att komma tillrätta med bristen på specialistsjuksköterskor.

Deras föreslag innebär att utbildningsanställningar inrättas och att vidareutbildningen till specialist sker genom ett samarbete mellan vården och universiteten.

I dag måste en sjuksköterska välja bort arbete för att studera heltid på ett universitet eller en högskola. Något som gör det svårt för många att skaffa sig en specialistkompetens senare i livet.

Har man familj och fler än sig själv att försörja är högskolestudier och studielån självfallet svårt att passa in i det så kallade livspusslet. Specialistutbildning blir en lyx för sjuksköterskor under 30.

Yrket är dessutom tarvligt underbetalt vilket gör att många tvingas ställa sig frågan om det är värt att vidareutbilda sig.

Med utbildningsanställningar skulle sjuksköterskor, precis som läkare, ges förmånen att vidareutbilda sig i tjänsten. En fördjupad kompetens blir därmed en naturlig del av yrkesutövandet.

Det politiska ledarskapet i Rosenbad borde gräva i förslagslådan som dammigt står bredvid skrivbordet och lyfta upp Vårdförbundets förslag.