Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livslångt lärande tack vare MP

Vad gör en pensionerad lärare? Om man som jag har undervisat både rörmokarlärlingar i nordöstra England och universitetsstuderande i Lund, så engagerar man sig i politiken.

När jag började som lärare, fastnade jag för en definition av utbildning som ”en bestående förändring i individens beteende”. Den har präglat min hållning till läraryrket och format mina arbetsmetoder.

Utbildning handlar om den enskilda människans förmåga att förändra sig. Erfarenhet visar att endast långvariga utbildningsinsatser gör att förändringen består. Det får inte störas av kortsiktiga krav på resultat.

Utbildning är en process och individer agerar olika. Det ställer stora krav på variation i pedagogisk metod. Inom en klass, en skola och mellan skolor ska finnas utrymme för olika tillvägagångssätt för eleven att närma sig utbildningens mål.

Lärarens roll i bedömningen av elevens förkunskaper i förhållande till målsättningen är oumbärlig och avgörande för vilka pedagogiska verktyg och inlärningsinsatser som ska tillämpas.

I Miljöpartiets utbildningspolitik hittar jag den inställning jag eftersträvar.

MP vill ge enskilda elever bättre och tidigare stöd. Läraren ska få gott om tid till undervisning, förbereda lektioner och genomföra elevsamtal.

MP vill höja lärarlönerna och ge tillgång till kompetensutveckling. Vi förespråkar mångfald i det pedagogiska arbetet och ger elever och föräldrar möjlighet att välja den skola som passar dem bäst – utan att vinstintresset styr.

Livslångt lärande går som en röd tråd genom partiets utbildningspolitik. Därför vill vi öka platserna på Komvux, folkhögskolor och högskolor/universitet.

En röst för Miljöpartiet är en röst för en bättre skola!

David Bell

docent, kandidat till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel