Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsverket har problem

/

Annons

uppenbart att man i såväl lokal som riktäckande svensk press är betydligt mer intresserad av vem som vinner Melodifestivalen än huruvida ett svenskt statligt verk allvarligt missleder oss beträffande våra matvanor!

På senare tid har medvetenheten hos allmänheten i kostfrågor ökat betydligt, och man har allvarligt börjat ifrågasätta Livsmedelsverkets inställning till fett. Livsmedelsverkets experter har då tagit fram en lista på 72 olika ”kvalitetssäkrade” studier, som entydigt ska visa att det mättade fettet verkligen utgör en fara för folkhälsan. De har lagt ut den listan på sin hemsida.

När nu en grupp på tolv välmeriterade forskare och läkare har undersökt samtliga i listan upptagna studier, finner man att två (2) av dem möjligen kan anses stödja

Livsmedelsverkets uppfattning om mättat fett. De övriga sjuttio (70) är antingen helt irrelevanta i sammanhanget eller visar till och med att mättat fett är nyttigt.

Det minst sagt anmärkningsvärda resultatet av undersökningen presenteras i en artikel i ”Dagens Medicin” 8 april 2009. Eftersom artikeln innebär ett påstående om att Livsmedelsverket under flera decennier utfärdat råd och riktlinjer som varit baserade på en grov missuppfattning, så kunde man förvänta sig ett visst intresse i media för avslöjandet. Så vitt jag kunnat upptäcka är det inte fallet. Kanske ÖP gör ett ”ryck” snart.

Mer läsning

Annons