Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsnödvändiga resurser säljs ut

När riksdagen stiftade lagar för över 100 år sedan orsakade försäljning av jord- och skogsbruksmark och vattendrag att vinster och skattemedel följde råvarorna ut ur de norrländska länen.

Annons

Konsekvensen blev avfolkning orsakad av "baggböleri" (svensk inrikespolitisk kolonialism i Norrlands inland).

I dag är benämningen "land grabbing". Konsekvenserna är slående likartade. Skillnaden i dag är att orsaken är internationell lagstiftning.

I Sverige beskrivs "land grabbing" något som drabbar kontinenter i syd. Men i vårt närområde debatteras också konsekvenserna för framför allt de östeuropeiska länderna, där företag från Västeuropa, Kina och USA tränger undan lokal befolkning för exploatering av naturresurser och åkermark.

Även regioner i Västeuropa drabbas – så också i Sverige som en följd av den lagstiftning riksdagen beslutade att ansluta sig till för drygt 20 år sedan.

Vi har under två decennier sett:

• Hur skogsklippare och stora uppköp av skog ökat utboägandet i våra skogsrika län.

• Hur internationella gruvbolag har kunnat prospektera och starta gruvor på ett hämningslöst sätt gentemot miljö och andra näringar som t.ex. jordbruk och renskötsel.

• Hur bärplockare från fattiga länder utnyttjats under slavliknade förhållanden. Samma nyheter varje höst men utan analys varför och varför priset på råvaran dumpas.

• Hur jordbruksfastigheter säljs till högstbjudande utan tanke på brukandet (bo- och brukarplikt) av åkermarken

• Hur ny exploatering av förnyelsebar elenergi återigen är möjlig utan att skapa mervärden i den bygd och region där råvaran produceras

Listan kan göras lång. Exemplen visar tillräckligt tydligt hur vi alltför stillatigande låter våra politiker genom lagstiftning sälja ut livsnödvändiga resurser.

Inget annat nordiskt land har så extremistiskt som Sverige följt direktiv från EU (kapital-liberaliserings-direktivet och första steget in i EMU) och rekommendationer från andra internationella organ (OECD och WTO).

Utan protester och förslag på åtgärder från landsbygdsregionerna kommer avfolkning från landsbygden och avveckling av naturbruksnäringar att fortsätta. Det är en 20-årig historia som pågår med ständigt nya, stora övergripande och små detaljreglerande förslag från EU.

Två exempel nu är:

• EU kommissionens förslag som minskar våra möjligheter att lokalt och småskaligt förvalta och kontrollera våra utsäden

• Förhandlingar om långtgående frihandelsavtal med USA.

Nyligen samlades småbönder och familjejordbrukare från hela Europa på Europa Via Campesina i Norge. En vecka med opinionsbildning och samarbete mellan bondeorganisationerna för att ta fram åtgärder och alternativ till dagens avveckling.

Där diskuterades ett flertal av de krav vi behöver ställa inför valen 2014 för en ny landsbygds- och naturbrukspolitik.

Torgny Östling, Nordbruk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel