Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsstil och kultur lockar turister

Kallt, vackert och lite läskigt. Så beskrivs norra Sverige när Lonely Planet rankar Sverige som det fjärde bästa resmålet under 2014. Gourmetmat och kultur är heta tips för turister.

Bara Brasilien, Antarktis och Skottland överträffar Sverige på listan över de bästa resmålen.

– Spontant blir man ju jätteglad. Mitt i prick. Precis de tre delar vi jobbar intensivt med, säger Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på Visit Sweden.

Hon syftar på att reseförlaget Lonely Planet skriver om kulturstaden Umeå, deckargenren med Stieg Larsson i spetsen och de svenska måltidsupplevelserna.

Förlaget skriver att de flesta har en känsla av hur Sverige är, mycket tack vare författaren Stieg Larsson. Den svenska maten får mycket beröm.

"Huvudstaden har sedan länge varit ett högt ansett mål för seriösa gourmeter och djärvt experimentella kockar, men på senare tid har ryktet om svensk mat spritt sig även utanför landets gränser," skriver Lonely Planet.

Ulrika Hallesius säger att turismen i Sverige förändras. I stället för sightseeing ägnar sig turisterna åt "lifeseeing", att uppleva den svenska livsstilen.

– Vi upplevs som ett modernt, vänligt och öppet land. Man vill besöka städerna, gå och fika och ta del av kulturen här.

Tio bästa resmålen 2014:

1. Brasilien
2. Antarktis
3. Skottland
4. Sverige
5. Malawi
6. Mexiko
7. Seychellerna
8. Belgien
9. Makedonien
10. Malaysia

Källa: Best in Travel 2014, Lonely Planet (TT)