Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljudnivån ska sänkas på nästa Yra

Storsjöyrans arrangörer vill minska risken för hörselskador på framtida festivaler. Maxnivåerna för hur högt artisterna får spela ska sänkas. Och den som spelar högre än överenskommet får avdrag på gaget.

Storsjöyrans arrangörer vill minska risken för hörselskador på framtida festivaler. Maxnivåerna för hur högt artisterna får spela ska sänkas. Och den som spelar högre än överenskommet får avdrag på gaget.

– Vi vill värna om vår publik.

En konsert ska vara en behaglig upplevelse, säger Stefan Kauppi.

Efter årets Storsjöyra kom klagomål på att ljudnivån under vissa konserter var långt ifrån behaglig. Mätningar som genomfördes av Yrangruppen och av Östersunds kommun visade att två grupper, Nomads och Motörhead, låg över socialstyrelsens gränsvärden för skadliga ljudvolymer. När bandens ljudtekniker uppmärksammades om att ljudet var för högt sänkte Nomads volymen medan Motörheads tekniker ignorerade uppmaningen. Storsjöyrans arrangörer vill nu fastställa en gräns för hur högt banden får spela, en gräns som ligger under socialstyrelsens rekommendationer.

Nivåerna ska skrivas in i artisternas kontrakt. Det kan vara svårt med stora utländska artister men Stefan Kauppi hoppas och tror att det går att genomföra.

– Om ett band inte vill godta våra regler så får vi avstå. Det kan ju innebära att band typ Motörhead inte kommer att kunna spela på yran, säger han.

• Och om ett band bryter mot de nivåer man bestämt?

– Då kan det i slutändan leda till att vi inte betalar fullt gage, som vid andra kontraktsbrott, säger Stefan Kauppi.

Det kommer att bli olika nivåer för olika artister. Många tyckte att Electric Banana Band hade för hög volym i somras, trots att nivåerna låg långt under rekommendationerna. Storsjöyran vill nu fastställa en lägre maxnivå för artister som riktar sig till barn.

– Generellt sett har vi bra ljudnivåer och de har sjunkit sedan 1998.

– Men vi vill få bort de skadliga topparna och se till att de som har yngre publik håller lägre nivå, säger Stefan Kauppi.

Han säger att det är svårt att genomföra de här förändringarna på egen hand. Man har därför tagit kontakt med andra festivalarrangörer för att försöka komma överens om gemensamma regler.

– Ingen vill utsätta sin publik för faror så det finns intresse för en policy om vilka nivåer vi ska ha. Storsjöyran borde som Sveriges största stadsfestival kunna ha inflytande och gå i bräschen för det här, säger Stefan Kauppi.