Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljungberg tillbaka efter dopingbrottet – vann guld i tyngsta klassen

"Världens starkaste man" är tillbaka.
Jörgen Ljungberg, Kälarne, vann SM-guldet i tungviktsklassen vid SM i Borås.

Den nu 47-årige jämten har i cirka 20 år tillhört världseliten i styrkelyft och i så kallade "Strongmantävlingar". 2002 fick han epitetet "världens starkaste man" i samband med en stor tidningsintervju med Sportbladet.

Inte konstigt med tanke på Ljungbergs meritlista som bland annat innehåller ett EM-guld, ett VM-silver och 13 SM-guld.

Under en period hade Jörgen Ljungberg världsrekordet i så kallat kronlyft. Hans kanske mest imponerande resultat är 415 kilo i knäböj.

Ljungberg – som bor i Kälarne, men som tävlar för Eskilstuna – var förstås storfavorit när styrkelyftet avgjordes i årets SM-vecka i Borås. Han pallade också för trycket och vann 120-kilosklassen med en insats som måste ha imponerat storligen på alla närvarande.

Ljungberg lyfte 330 kilo i knäböj, 200 kilo i bänkpress och hela 350,5 i marklyft. Den sistnämnda noteringen var svenskt rekord i någon minut, innan den slogs av en konkurrent.

Svenskt rekord skulle det dock bli ändå för Jörgen Ljungberg – och det totalt. Ingen har tidigare mäktat med att lyfta 880,5 kilo sammanlagt.

– Det var spel mot ett mål, säger Pelle Zakrisson, Östersundare och själv på plats under SM-tävlingarna.

SM-guldet var också en revansch för den två år långa dopingavstängning som Ljungberg fick 2006, sedan RF:s dopingpolis hittat för höga halter av testosteron i hans kropp.

Händelsen var väldigt omskriven i svensk media eftersom den då 39-årige Ljungberg var svenskt styrkelyfts stora affischnamn. Han själv nekade till alla anklagelser och hävdade att han var oskyldig.

– Vad jag åt den dagen för nio månader sedan är svårt att komma ihåg, men jag har inte medvetet stoppat i mig testosteron, berättade han för Nerikes Allehanda i Örebro.

Trots att Jörgen Ljungberg överklagade domen stod den fast. Avstängningen gällde i två år.

Nu har jämten sedan flera år gjort comeback och resultaten går inte att klaga på. Vare sig det gäller "Strongmantävlingar" eller styrkelyft.