Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuspunkter trots svaga länsresultat i SM-stafetten

Utan Lars Nelson och Johan Olsson var Åsarna slagna på förhand och ännu dystrare blev det efter första sträckan av fredagens herrstafett. Hampus Lindblom tappade över två minuter och så var den dagen förstörd. En tröst var att en Östersundsbo och blivande Frösöbo kom först i mål, Emil Jönsson i Moras färger.

Emil vann sin första stafett SM sedan Mora avgjort redan på andra sträckan.

Men visst fanns det ljuspunkter för jämtländsk skidsport som lade beslag på platserna 6-7-8-9 med ett rent juniorlag från Åsarna på sjätte plats.

Jens Burman hängde länge med sträcksegrande Daniel Richardsson på andra och hade sträckans tredje bästa tid. Tvåa på sin sträcka – den sista – var Östersunds Rasmus Hörnfeldt, som förde fram laget från 14:e till sjunde plats. Ett bra lag där ungtupparna Mattias Jonasson och Rasmus Hörnfeldt kompletteras av Jonathan Thoresson.

De två dalalagen var i täten redan på första sträckan, som Falun-Borlänges Simon Andersson vann med en halv sekund före Daniel Svensson.

Titelförsvarande Hudiksvall med Lars Ljung var nästan minuten efter och låg på 12:e plats. Åsarna var distanserat med ytterligare en minut. Reserven Hampus Lindblom hade ingen bra dag och växlade som lag 18.

– Det kändes bra i går. Jag hängde med uppför den första backen, kom litet åt sidan och hade svårt att komma in igen. Jag stressande och blev stum, förklarade en olycklig Hampus.

– Jag sa redan förre att jag tyckte att Simon Lagesson skulle åka startsträckan. Men man ville ha ett juniorlag.

Junioren Simon Lagesson släppte bara en halv minut och låg elva.

Martin Johansson avgjorde andra sträckan där han var 48 sekunder snabbare än Gustav Eriksson, Falun-Borlänge. Snabbast av alla på den sträckan var Daniel Richardsson som förde upp laget tio placeringar till andra plats. I tid var han elva sekunder snabbare än Martin Johansson. Sträcktrean var Jens Burman förde upp juniorlaget till åttonde plats.

Men Daniel hade ingen att växla över till. Svenska mästarna hade på papperet satt upp Jörgen Brink bara för att få starta. Hemma (i Östersund) fanns både sjuke Anders Södergren och rehabiliteringstränande Fredrik Jonsson.

Moras Emil Jönsson var inspirerad av möjligheten att ta sitt första stafettguld och åkte sträckan 51 sekunder snabbare än någon annan. Närmast var faktiskt Östersunds förstaårssenior Rasmus Hörnfeldt, som avancerat sju placeringar och blev sjua, Åsarnajuniorernas Emil Svensson höll bra och gjorde ett av sina bästa lopp. Laget blev bara tio sekunder från brons, men unge Emil räckte inte på sista biten, Teodor Petersson hade fjärde sträcktiden och klarade med några sekunder sensationelle slutmannen i lag 2, Victor Hallqvist som avancerade. Före honom åkte Anton Karlsson (15:e) och Arvid Fors (12:a). Teodor gjorde vad som behövdes, men det var inte speciellt inspirerande.