Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO-basen: Okända dokument

AMF:s styrelse – och därmed också LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin – visste att vd:s pension skulle bli väldigt dyr, enligt AMF:s ordförande.
Lundby-Wedin vill att två för henne okända dokument i AMF ska granskas.

Hon kräver att AMF:s oberoende revisorer granskar två AMF-dokument som hon hävdar tidigare varit okända för henne. Dokumenten ska inte tidigare ha presenterats i AMF:s styrelse, men kan ha betydelse för att förra vd:n Christer Elmehagens pension blev så dyr.

Premierna var uppblåsta av att pensionsvillkoren inte samordnats och av en beslutad tidigareläggning av premiebetalningarna, uppger Lundby-Wedin.

”Givetvis undrar jag vad som skett när styrelsen har hållits utanför dessa beslut”, skriver hon i ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagseftermiddagen.

Därefter meddelade LO:s pressfolk att Lundby-Wedin vägrar svara på frågor.

Men på måndagen sade hon att hon ”inte varit med och fattat några beslut med sådana konsekvenser att han skulle få 30 miljoner kronor för tre år”.

Tunhammar är också tveksam till att någon avgörande extra information fanns i kommittén som gjorde att övriga styrelsen med bland andra Lundby-Wedin inte visste vad de beslutade om.

– Om jag hade hoppat över något väsentligt så är jag övertygad om att Erland (Olauson) eller Lennart (Nilsson) sagt det, säger han, med syftning på två ledamöter från LO och Svenskt Näringsliv som också satt i kommittén.

– Jag tycker att det blev oväntat mycket och väldigt dyrt.

Han konstaterar att årsredovisningarna varit tydliga, särskilt efter påpekande från nya revisorer 2006, om vad Elmehagens pension kostade. (TT)