Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO informerar sommarjobbare

I veckan åker LO och informerar sommarjobbare i länet om deras rättigheter och skyldigheter, en del av den årliga kampanjen "Facket på sommarjobbet".

I onsdags morse pratade Peter Nylander och Per Göran Skoog från LO om anställningsbevis och kollektivavtal med sommarjobbarna på kommunens parkförvaltning. Till exempel tryckte de på att man aldrig ska provjobba gratis eller acceptera så kallade solskensavtal, det vill säga att man bara jobbar när det är fint väder.

– Vi är inte ute efter att jaga arbetsgivare. De flesta vill att det ska bli bra men det kan lätt gå fel. Det kan bli extra struligt på sommaren i semestertider, säger Peter Nylander från LO.

Han uppmanar sommarjobbarna att själva kolla igenom lönespecifikationen, så att allt stämmer. Är man under 18 år kan det också vara en bra idé att kolla upp vilka arbetsuppgifter man får utföra, att hantera pengar eller olika maskiner kan det vara åldersgräns på.

Enligt LO:s Peter Nylander är det allra viktigast att informera om vikten av kollektivavtal.

– Många tror kanske att det är arbetsgivaren själv som bestämmer, men så är det ju inte riktigt. Ett kollektivavtal är en förhandling och man har saker och ting att säga till om, säger han.

Ronny Zetterström jobbar sin första sommar på parkförvaltningen, men har haft flera jobb innan. Han är inte med i facket och planerar inte att gå med än på ett tag.

– Jag pluggar och nu jobbar jag på kommunen, som har bra villkor, så varför skulle jag gå med? säger han.

Kollegan Helena Magnusson är inne på sin fjärde sommar hos parkförvaltningen och känner att hon har ganska bra koll på facket.

– Jag har pratat med facket flera gånger, så i dag är det mest upprepning. Överlag upplever jag inte att folk är så medvetna om de här frågorna, säger hon.

Från LO:s sida upplever man att de är de som har sitt första sommarjobb som inte vet så mycket om fackliga frågor.

– Det är inte många av de vi träffar som är ointresserade av fackliga frågor, alla vill veta vilka rättigheter de har, säger Peter Nylander.