Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lofterud berättar nytt och engagerat om järnåldern

Han har skrivit engagerat och kunnigt om fångstgropar, Bjurälven, kommundelar i Krokom och om älgklanen i Glösa.

Annons

Nu återkommer Curt Lofterud med ett undervisningsmaterial om järnåldern kring Storsjöbygden.

När TV4:s stora programserie om den svenska historien skulle illustrera livet hos de tidiga svenskarna, då begav man sig till Glösa och anläggningarna kring älgklanens folk, som Alsens hembygdsförening under ledning av Curt Lofterud byggt upp. Det säger mycket om den erfarenhet och status som Curt målmedvetet byggt upp, med ett tålmodigt och kunnigt populärvetenskapligt synsätt.

Den nya skriften heter "Järnålder i Ås, Rödön, Näskott och Alsen" och är 42 välmatade sidor med lättbegripliga sammanställningar av de historiska kunskaper vi idag har genom utgrävningar och arkeologiska fynd.

Häftet blir än mer begripligt genom illustrationerna av Lofteruds mångårige kollega Alf Lannerbäck, som hade gedigna historiska kunskaper som grund för sina teckningar av vardagsliv, begravningstraditioner och kläden.

Många av de viktigaste fynden har gjort i vår närmiljö, exempelvis Rödöurnan som antagligen var tillverkad i Norge och låg på Rödön dit de första bönderna antagligen kom på 400-talet.

Pedagogiskt visar häftet vad vi i dag vet om husen och skördarna, vilken enorm roll jakten på älg hade och hur markerna kring Storsjön är fullkomligt perforerade av de många systemen av fångstgropar, som finns i en mångfald som är världsunik.

Han berättar om vikingautrustningen som påträffades i Alsen 1938, om järntillverkningen på Rödön som det fortfarande finns tydliga spår av och det magnifika spännet som påträffades i Häste på Rödön 1929.

Också i Ås finns spår av sannolikt fyra järnåldersgravar, man har påträffat rester av ett hus från 900-talet - och ett som är ända från 400-talet.

I häftet finns skisser på husgrunderna och förklarande texter om vilka slutsatser som går att dra om fynden. Som avslutning en text om runskriften och förslag på litteratur för den som vill läsa vidare. Lämpligt för både skolklasser och den allmänt historiskt intresserade.

Levande historia.