Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lofterud fick professor Zetterströms minnesmedalj

Curt Lofterud, 82, i Valne fortsätter att kamma hem utmärkelser. Nu har han fått professor Zetterströms minnesmedalj

På fredagen tog Lofterud emot 2011 års medalj och diplom för jamtsk vitterhet till Carl Zetterströms minne. Och utdelningen skedde naturligtvis i professorns gamla bibliotek som numera är Frösö hembygdsförenings museum.

Så här lyder motiveringen:

”För hans mångåriga engagemang för jämtländsk natur- och kulturhistoria, för hans omfattande publiceringsverksamhet och pedagogisk förmåga, samt för att ha tillgängliggjort Glösa som historiskt besöksmål.”

Medaljen delades i år ut för 27:e gången och bland tidigare mottagare av medaljen märks följande:

Ing-Marie Eriksson, Nisse Simonson, Kjell-Albin Abrahamson, Lars Hammarin, Ville Roempke, Carl-Göran Ekerwald, Elsa Wallén, Erik-Arthur Egervärn, Peter Mosskin och Berta Magnusson.

Carl Zetterström föddes i ett litet torp på Rödön 1767 och blev så småningom professor i medicin i Uppsala. Innan han dog 1829 donerade han sin stora boksamling till hembygden och den blev grunden till Jämtlands bibliotek på Stocke som var färdigt 1833.