Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven har fel om kvalitetsturism

Vi är glada över att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven värnar om besöksnäringen i Sverige. När han nyligen besökte Åre och Östersund lyfte han fram att han vill utveckla besöksnäringen, dock utan att lämna några konkreta besked på hur.

Däremot avfärdade Löfven snabbt de två viktigaste politiska åtgärder som betytt mest för vår bransch under de senaste åren, den halverade restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga.

Tack vare dessa reformer har vår bransch kunnat hålla lägre priser, attrahera fler gäster och därmed anställa fler.

Det besked som besöksnäringen fick av Löfven var att Sverige ska attrahera rika asiatiska turister som efterfrågar tipp topp kvalitet. Rika människor från Indien och Kina ska alltså enligt Löfven stå för besöksnäringens intäkter och sådan kvalitetsturism ska rädda jobben.

Löfvens uttalande förtjänar en stunds uppmärksamhet. Om man studerar hotell- och restaurangbranschen närmare ser man att uttalandet är helt felaktigt.

Faktum är att en dubblerad moms riktad mot restauranger och serveringar skulle slå hårdast mot just den typ av kvalitetsturism som Löfven förespråkar. De som väljer att köpa med sig mat till hotellrummet, i stället för att äta det på restaurang, ska däremot fortsätta att gynnas av låg moms enligt Socialdemokraternas förslag.

Genom att återinföra en stor momsskillnad mellan restauranger och mat som säljs i bensinmackar, take-away och butiker, missgynnar Löfven restauranger som kan erbjuda högkvalitativa matupplevelser och god service.

Om skatten på en restaurangköttbulle blir dubbelt så hög som skatten på en butiksköttbulle kommer fler äta på hotellrummet i stället för på restaurangen. Det minskar underlaget för restauranger och saboterar utvecklingen av en besöksnäring med hög kvalitet och många jobb.

Risken är stor att de rika asiater, som Löfven så ivrigt hoppas på, kommer att välja bort den svenska hämtpizzan och åka någon annanstans.

Vi håller med Löfven om att Sverige ska konkurrera med kvalitet för att attrahera fler turister. Men för att så ska vara möjligt krävs en politik som värnar kvaliteten och som gör att fler unga kan jobba denna servicesektor i stället för att gå arbetslösa.

Socialdemokraterna bör därför tänka om så att besöksnäringen kan fortsätta vara den jobbmotor som Sverige behöver.

Nicki Eby

hotelldirektör Scandic Östersund Syd

Pernilla Gravenfors

hotelldirektör Copperhill Mountain Lodge Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel