Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfvens EU-dribblande väcker frågor

När mäster Palm 1881 höll sitt första offentliga tal på hotell Stockholm i Malmö var det på temat “Hvad Hvilja Socialdemokraterna”.

Annons

Palm var en tidig europé och inspirerades av den nya tidens idéer från sina gesällresor i Danmark och Tyskland, idéer som han förde hem till Sverige. Samma fråga, “Hvad Hvilja Socialdemokraterna” kan i EU-politiken 133 år senare ställas till det parti som Palm var med och grundade.

Löfvens första dagar som regeringschef väcker frågor. Första draget var att skrota EU-ministern och lägga över ansvaret på Utrikesminister Margot Wallström, som både alltså ska ha ett utrikes- och inrikesansvar (EU-frågor är till största delen inrikesfrågor). Samtidigt sitter samordnande statssekreterare kvar på statsrådsberedningen. Att inte ha all EU-samordning samlat nära statsministern går emot erfarenheterna som Göran Persson gjorde och trenderna i övriga Europa. Telefonerna mellan stats- och regeringscheferna har gått allt varmare mellan toppmötena och därför har EU blivit centralt för en statsminister att ha nära sig. Lägg till att runt 30 procent av riksdagens beslut hänvisar till EU-lagstiftning.

Däremot finns det en minister, Kristina Persson, med Nordenansvar i Statsrådsberedningen. Det undras nog i mer än en europeisk huvudstad kring vilken är signalen som Löfven sänder. Varför blev inte Persson även EU-minister, och ska EU överges för Kalmarunionen 2.0?

Få socialdemokratiska ministrar förutom Wallström har dessutom någon större EU-erfarenhet. Det mest självskrivna kortet Åsa Westlund, med tio års erfarenheter från Europaparlamentet, ratades. När dessutom miljöpartisten Isabella Lövin, ur ett EU-perspektiv, hamnar på den lättviktiga biståndsposten istället för låta henne brottas med strategiskt mer viktiga EU-förhandlingar som klimat, energi, miljö, handel, jordbruk och fiske så är det rätt person på fel plats.

Inför alla rådsmöten behöver ansvarig minister inhämta sitt förhandlingsmandat i riksdagens EU-nämnd, med tanke på den parlamentariska situationen blir det en delikat uppgift att sy ihop mandaten. Den viktiga posten som ordförande släpper Socialdemokraterna till Miljöpartiet som ger uppdraget till Carl Schlyter, mest känd som partiets store EU-motståndare som kämpade med näbbar och klor för att Miljöpartiet inte skulle slopa utträdeskravet ur EU. Med Schlyter skickar Socialdemokraterna ännu en signal om ointresse och nedprioritering. Att tro att en Wallström räcker för det där EU är en grav missbedömning.

Stefan Löfven ska redan om ett par veckor resa till Bryssel för sitt första toppmöte med klimat, energi, ekonomi och Ryssland-Ukraina på agendan. Här har Löfven chansen att snabbt klargöra sin EU-linje, räkna med att många tittar på mäster Palms arvtagare lite extra efter den här starten.