Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfvens stora huvudvärk: Kan få lägre stöd än Juholt

Med mindre än en månad kvar till valdagen den 14 september är gapet mellan blocken rekordlågt. Endast 7,7 procent skiljer alliansen och de rödgröna åt.
Stefan Löfven ser ut att drabbas av valets stora huvudvärk. Opinionsmätningarna har haglat och sedan midsommar har Socialdemokraterna haft stöd från mindre än 30 procent av befolkningen.

Annons

När Göran Persson och Socialdemokraterna förlorade valet 2006 beskrevs resultatet – 35 procent – som ett fiasko. Man får gå tillbaka drygt 100 år för att hitta ett lägre resultat i partiets stolta historia av säkra valsegrar. Men sedan Perssonregeringen föll har fiaskona fortsatt. I valet 2010 sjönk stödet till rekordlåga 30,7 procent.

Det är som att Socialdemokraterna förlorat förmågan att följa med sin samtid.

Därför är prognoserna om ett stöd på under 30 procent oroande lågt för Socialdemokraterna. Den socialdemokratiska partikolossen är känd för att sakna förmåga att valspurta. Ett opinionsmässigt uppsving i slutet av valet är alltså inte att vänta.

Det var de många misslyckandena och ett opinionsmässigt stöd under 28 procent som fick avgångskraven att hagla gentemot den förra partiordföranden Håkan Juholt. Det är inte alls osannolikt att Stefan Löfven kommer drabbas av samma låga stöd men av helt andra skäl.

Håkan Juholt var förföljd av många misslyckanden men det som förföljer Stefan Löfvens partiledarskap är i stället avsaknaden av att lyckas.

De senaste åren har det blåst starka vänstervindar i Sverige. Men Socialdemokraterna har missat varenda vindpust. Det är Vänsterpartiet som fångat upp den stora debatten om vinster i välfärden. Både skolfrågan och miljöfrågan är helt förlorad till Miljöpartiet.

Att jämställdhet och antirasism växer i betydelse har man helt missat. När 2014 ser ut att bli ett värderingsval är Socialdemokraterna tysta.

Socialdemokraterna är inte ensamma att beskylla. Det finns ett strukturellt sviktande stöd för partiet. Den svenska väljarkåren har en större mångfald i dag om man ser till behov, utmaning, önskningar, klass, etnicitet, kön och så vidare. När väljarkåren blir allt mindre likformig blir det också allt svårare att ensamt uppbära ett starkt stöd.

Å andra sidan har socialdemokraternas försök att anpassa sig till denna nya miljö lyst med sin frånvaro.

En egentligen förnyelse har inte skett sedan alliansen vann valet 2006. Åtta år i opposition har inte inneburit en utveckling av den egna politiken. Oppositionsåren har också gått förlorade för partiet i att försöka etablera nya profilnamn för partiet.

Det är samma gamla sossar som styr nu som då. Den bilden har förstärkts de senaste dagarna där det börjat sippra ut löften om att Göran Persson, Margot Wallström och Håkan Juholt ska komma tillbaka som ministrar vid ett eventuellt regeringsskifte.

Stefan Löfven hejar på GIF Sundsvall och i fotbollen brukar man tala om att hösten kommer när Giffarna börjar förlora. Kanske kan man spå samma öde för Socialdemokraterna. Trots att även detta val ser ut att bli ett fiasko finns det inget som pekar på att Stefan Löfven sitter löst.