Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logga ut: Medmänskligheten finns inte på Facebook

Om du vill behålla normal andning och en tro på mänskligheten ska du undvika Facebook de närmsta dagarna.

Annons

I dag svämmar känslor över efter att riksmedia uppmärksammat en buss i Grytan. Det handlar om ett gäng nyanlända flyktingar som vägrar gå ut ur en buss. Det handlar om missnöjda människor som protesterar. Precis som en Brunflobo kan klaga till hyresvärden på kylan i lägenheten. Men det resonemang som förs i mörka kommentarsfält och Facebook-trådar innehåller många människor som tycks själva ha flytt från krig. På Facebook är det numera norm att ge svenskar rätt till all samhällelig service och medmänsklighet medan de som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd eller "rätt" nationalitet minsann inte ska få klaga. Så tycks det i all oändlighet.

På nyårsdagen var det i stället på twitter som medmänskligheten fanns:

Jämtlandsbördiga fotografen Severus Tenenbaum:

"Mmm folk har sådana erfarenheter av att vara flykting från Syrien va... Jag önskar många kunde sluta tro att ni har en aning om hur det är att vara flykting och "hur ni skulle göra/vara". Så jävla dumt."

Gisela Jönsson:

"Nu cirkulerar en text om flyktingar som inte är "tillräckligt tacksamma" över att få bo i Jämtland istället för en skojig storstad. Direkt ska folk in och recensera vem som är tillräckligt tacksam, tillräckligt ödmjuk, god, snäll och balanserad. "Bara supergoda supermänniskor får fly från krig hörni! ni vanliga får dö!""

Nu är det väl minsann dags att vi loggar ut från den blossande ilskan och går ut i världen lite. Om du inte flytt från ett krig har du inget mandat att berätta öppenhjärtigt hur en borde reagera när en ankommer Grytans flyktingförläggning. Plussgraderna och halkan kan ni väl svära över i stället för att uttala er om saker ni inte har en aning om?

Läs mer (urval):

Flyktingar känner sig lurade till Grytan

Migrationsverket säger att de var tydliga med att det är det här som gäller

Oroligheterna ökar på Grytan

Ännu en spelning på Grytan i kväll

Deras insamling värmer flyktingarna i Grytan

– Vi känner att det finns hopp i livet

Annons