Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Logisk följd av lång hatkampanj

För Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kan tårtattentatet mot SD-ledaren Jimmie Åkesson ha varit en välriggad fälla: "man visste att risken/chansen för ett attentat var överhängande.

Annons

Tyvärr klampar antirasisterna rätt i rävsaxen: när tårtan träffar Åkesson i nyllet sätts martyrglorian på plats. Voilá!"

Märk språkbruket: Tårtkastaren och hennes sällskap är "antirasister" – inte antidemokrater. Åkesson får tårtan i "nyllet" – inte i ansiktet. Om Åkesson skjutits till döds vid Nytorget, Södermalm, i förrgår kväll hade Åsa Linderborg antagligen uttryckt sig ungefär likadant.

Risken är stor att Jimmie Åkesson faktiskt blir nästa offer för det politiska våldet i Sverige. Han utsätts konstant för en hatkampanj som saknar motstycke i vårt politiska liv – hatet mot Olof Palme var socialt begränsat och hördes sällan i offentligheten.

Ingen annan politiker skulle på en ledarsida karikeras som en kackerlacka (även om tanken med teckningen i LT var en annan än den klantiga redaktionsledningens.) Och ingen annan än Åkesson skulle avbildas som ett offerlamm färdig för slakt som på den t-tröja rapparen Sebbe Staxx poserar i.

Artisten har gång på gång uttalat dödshot mot SD-ledaren. "Jag vill tortera han i tre dygn" och "Jag vill döda bögen" har han vrålat på nätet.

Exemplen kunde mångfaldigas.

Det främsta hotet mot Jimmie Åkesson ligger ändå i det faktum att Sverigedemokraterna rimligen står och faller med honom. Den tanken har förstås inte gått aktivister av Afa- typ förbi och i ljuset av det framstår flatheten hos polisens olika grenar som rent häpnadsväckande.

Nästa gång antirasisterna lockas i SD:s försåtliga fälla kan de vara utrustade med verksammare redskap än tårtor.

SOL