Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logisk följd av lång hatkampanj

För Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg kan tårtattentatet mot SD-ledaren Jimmie Åkesson ha varit en välriggad fälla: "man visste att risken/chansen för ett attentat var överhängande.

Annons

Tyvärr klampar antirasisterna rätt i rävsaxen: när tårtan träffar Åkesson i nyllet sätts martyrglorian på plats. Voilá!"

Märk språkbruket: Tårtkastaren och hennes sällskap är "antirasister" – inte antidemokrater. Åkesson får tårtan i "nyllet" – inte i ansiktet. Om Åkesson skjutits till döds vid Nytorget, Södermalm, i förrgår kväll hade Åsa Linderborg antagligen uttryckt sig ungefär likadant.

Risken är stor att Jimmie Åkesson faktiskt blir nästa offer för det politiska våldet i Sverige. Han utsätts konstant för en hatkampanj som saknar motstycke i vårt politiska liv – hatet mot Olof Palme var socialt begränsat och hördes sällan i offentligheten.

Ingen annan politiker skulle på en ledarsida karikeras som en kackerlacka (även om tanken med teckningen i LT var en annan än den klantiga redaktionsledningens.) Och ingen annan än Åkesson skulle avbildas som ett offerlamm färdig för slakt som på den t-tröja rapparen Sebbe Staxx poserar i.

Artisten har gång på gång uttalat dödshot mot SD-ledaren. "Jag vill tortera han i tre dygn" och "Jag vill döda bögen" har han vrålat på nätet.

Exemplen kunde mångfaldigas.

Det främsta hotet mot Jimmie Åkesson ligger ändå i det faktum att Sverigedemokraterna rimligen står och faller med honom. Den tanken har förstås inte gått aktivister av Afa- typ förbi och i ljuset av det framstår flatheten hos polisens olika grenar som rent häpnadsväckande.

Nästa gång antirasisterna lockas i SD:s försåtliga fälla kan de vara utrustade med verksammare redskap än tårtor.

SOL

Annons