Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lök- och potatissoppa med vitlökskrutonger

Dagens middagstips.

Annons

4 personer

25 minuter

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

3-4 kvistar färsk timjan

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjolöken. Skär allt i centimeterstora bitar som får fräsa med smör ett par minuter i rymlig kastrull. Tillsätt vatten, hackad timjan och grönsaksbuljongtärningar. Låt allt koka upp för att sedan sjuda i 10 minuter.

2. Rör samman vetemjöl och mjukt smör till en pastaredning. Slå mjölk i soppan och koka upp på nytt. Klicka i pastaredningen och låt soppan sjuda ytterligare i 5 minuter. Salta och peppra.

3. Kantskär vitt matbröd och skär sedan brödskivorna i mindre bitar som sprids ut på ett ugnsfast fat. Ringla över olja och tillsätt riven vitlök. Blanda och rosta i 200 graders ugn.

Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och bjud krutongerna till.