Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lök- och potatissoppa med vitlökskrutonger

Dagens middagstips.

Annons

4 personer

25 minuter

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

3-4 kvistar färsk timjan

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl + 1 msk rumsvarmt smör

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Skala potatis och gul lök. Skölj purjolöken. Skär allt i centimeterstora bitar som får fräsa med smör ett par minuter i rymlig kastrull. Tillsätt vatten, hackad timjan och grönsaksbuljongtärningar. Låt allt koka upp för att sedan sjuda i 10 minuter.

2. Rör samman vetemjöl och mjukt smör till en pastaredning. Slå mjölk i soppan och koka upp på nytt. Klicka i pastaredningen och låt soppan sjuda ytterligare i 5 minuter. Salta och peppra.

3. Kantskär vitt matbröd och skär sedan brödskivorna i mindre bitar som sprids ut på ett ugnsfast fat. Ringla över olja och tillsätt riven vitlök. Blanda och rosta i 200 graders ugn.

Servera soppan i stora koppar eller portionsskålar. Garnera med färsk timjan och bjud krutongerna till.

Annons