Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal journalistik är viktig för pressfriheten

Det står illa till med pressfriheten. Rapporter berättar om sämre villkor för media och medborgare runt om i världen. Pressfrihet handlar om yttrandefrihet, självständiga medier, säkerhet för oberoende journalister och medborgares rätt att uttrycka sig.

Idag har vi på ÖP tillsammans med hela Mittmedia valt att manifestera för pressfriheten. Den kan aldrig tas för självklar och är ett grundvillkor i en fungerande demokrati. Så långt är nog de flesta överens.

Vad det pratas mindre om utanför mediebranschen är hotet mot den lokala journalistiken här hemma. Starka lokala redaktioner är som rötterna i det ekosystem som garanterar självständig granskning på alla nivåer i samhället.

Riksredaktionerna, de stora TV-kanalerna, kommersiella radiokanaler, public service, kvällstidningarna har inte resurser för att rota i arkiv eller syna konstiga affärer med samma bredd som lokaltidningarna gör. Men de hänger gärna på när ÖP eller någon annan avslöjar missförhållanden. Och det är helt OK, precis så ska systemet fungera.

Problemet är att rotsystemet i takt med minskade intäkter från annonsörer och prenumeranter riskerar att slås ut. Alla vet vad som händer om man rycker upp en växt med rötterna. Hur en stark lokal journalistik finansieras är en avgörande framtidsfråga.

När antalet pressinformatörer och PR-företag vars uppgift är att driva sina uppdragsgivares egenintressen växer. Och vare sig Google eller Facebook är särskilt intresserade av att syna vad som händer där du bor även om de som digitala plattformar upptar allt mer av din och min tid.

Därför är pressfriheten på dagordningen här hemma.

Jag ska ta ett exempel. Korruption betyder att makthavare, affärsmän, politiker och andra utnyttjar sin makt för att gynna sig själva. Problemen med korrupta samhällen växer i Europa. Misstankar utreds just nu inom några svenska storbolag - efter mediernas avslöjanden - men det finns såvitt vi vet inget som tyder på att en utbredd korruption ökar i Sverige.

En förklaring är förstås risken för upptäckt. När duktiga lokala journalister till exempel granskar hur upphandlingen av det ena eller andra egentligen gått till.

När ÖP lanserade den nya digitala plattformen för några veckor sedan skrev jag att den är ett sätt att stärka lokal journalistik. Jag menar verkligen det eftersom grundtanken är att utveckla nya op.se tillsammans med läsare och användare. Något vi också gjort under de senaste veckorna.

Att det blir mycket snack om vad som fungerar bra eller inte är därför både naturligt och bra. Vad som ibland saknas är förståelsen för hur snabbt förändringen i mediebranschen faktiskt går. Det verkar finnas en önskan att backa tillbaka till det gamla eller bli serverad färdiga lösningar. Inget av alternativen är en fungerande strategi när våra sätt att kommunicera förändras på ett så genomgripande som nu.

Tänk på ditt eget beteende? Hur många av er knappar på era smarta mobiler, hur länge och på vad? Jämför några år bakåt! Vi var tydliga från början. Strategin är att utveckla inte bara innehåll utan tekniska lösningar tillsammans med läsare och användare. Det är vårt sätt att möta hotet.

Så här skriver vi i dagens manifest:

"Fria medier lever nära sina läsare. Fria medier kan bara existera med hjälp av medborgarna."