Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal ost tog guld i internationell tävling

Grönmögelosten Magna knep ett guld i sin klass i världens största osttävling som gick av stapeln förra veckan i England.

– Jätteskoj, säger Robert Åkermo som driver Oviken ost tillsammans med sin fru Kristina.

Robert Åkermo berättar att det är första gången som de deltar i "ostarnas osttävling", World Cheese Awards, och de valde att skicka grönmögelosten Magna, som är gjord på opastöriserad komjölk. Bland över 3000 inskickade bidrag från hela världen var det strax under 200 olika ostar som belönades med guldmedalj, däribland Oviken osts grönmögelost.

Hur känns det?

– Haha, det är mycket jobb bakom och vi har hållit på länge så det är klart att det är jätteskoj för alla inblandade.

Robert Åkermo berättar att halva utmaningen var att få osten i gott skick till Birmingham där tävlingen avgjordes. Osten packades först i en frigolitlåda med kylklampar så att en av Oviken osts anställda, Claire Bouchoret, en nyutexaminerade mejeriingenjör från Frankrike kunde ta med osten till inlämningsstället i Le Havre. Från Le Havre fraktades sedan grönmögelosten, under rätt temperatur, tillsammans med massa andra tävlingsbidrag över Engelska kanalen för att slutligen dukas upp på domarnas bord i Birmingham.

– Vi är de enda svenska osttillverkarna som fått medalj, säger en stolt Robert Åkermo.