Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalproducerad trerätterslunch på skolan

Eleverna på Norra skolan i Sveg kan se fram mot att äta en lokalproducerad trerätterslunch i början av februari. Lunchen är en del i skolans tema ”från lokalt till globalt”.

Varje år har Norra skolan i Sveg ett tema som de jobbar kring. Årets tema är ”från lokalt till globalt”.

– Ofta när vi har någonting om Härjedalen som tema så blir det negativt. Efter att eleverna läst på om byarna så handlar mycket om nedläggningar och utflyttning, i år ville vi vända detta och leta positiva saker, säger Tina S Hammargård, rektor på Norra.

Resultatet blev ett fokus på lokal- producerad mat, vilken ofta hamnar i skymundan i dagens snabbmatsvärld. Genom det Leader- finansierade projektet ”Mat från Härjedalen” gavs även möjligheten att spetsa till det hela med en fin trerättersmiddag.

– En omdisposinering i budget för projektet gav utrymme till att finansiera råvarorna, berättar Stefan Ericsson.

– Det och pengar som vi fick in för boendet under skidtävlingen Kalle Anka-cup har gjort det här möjligt, säger Tina Hammargård som berättar att många klasser redan har varit ute på studieresor i landskapet för att träffa matproducenterna.

För att få en topp på projektet om sitt tema ska skolbarnen ha en egen ”Nobelvecka” där de lägger extra mycket tid på olika upgifter. En höjdpunkt i denna blir Nobellunchen där en trerätters meny ska dukas upp.

– Jag tycker att det här är ett roligt uppdrag, samtidigt som det är viktigt att gå via barnen för att få upp ögonen för det lokala. Det är ju barnen som styr sina föräldrar, säger Michael Kühne, Vålkojan, som ska hjälpa den ordinarie kökspersonalen med matlagningen.

Kühne har lämnat olika menyförslag och sedan har elverna i skolans matråd valt vad som ska serveras den aktuella dagen. På menyn finns potatissoppa, ren- steksmousse, confiterad nöt och jordgubbskaka med fäbodglass.

Totalt beräknas 350 personer äta lunchen och var den ska serveras är ännu oklart.