Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalproducerat - nu även för hundar

Efter att gamla slakteriet brann förra sommaren var André Önnebro tvungen att lägga ner sitt hundpensionat.

Nu öppnar han och vännen Oskar Smith hundmatsfabrik i en gammal lada i Tullus i stället.

Men allting började efter en hundutbildning i Hällefors. Där fick André Önnebro lära sig färskfodrets fördelar och idén om att tillverka färskfoder med endast lokalproducerade råvaror kläcktes.

Han pratade med vännen Oskar Smith som tyckte om idén och tillsammans startade de ett aktiebolag och döpte företaget till Hundens A och O.

– Den existerande hundmat som finns på marknaden har tillsatta syntetiska vitaminer och mineraler. I dagsläget känner vi inte till något foder där man vet exakt vad det innehåller, säger André Önnebro.

• Men det kommer ert foder att göra?

– Ja. Vårt foder blir ett så kallat helfoder, inte ett kompletteringsfoder.

Slaktresterna som hundmaten ska bestå av köper de från kravmärkta Jämtlandsgården i Hammerdal. Det är rester som vom, lunga, lever, strupe och fett från nötdjur. Resterna mals och blandas och konsistensen påminner om köttfärs.

– Vi kommer sedan att förpacka fodret i något som liknar en köttfärsförpackning med plastlock. Man förvarar maten i frysen och kan tina den i mikron, säger André Önnebro.

Lokalerna har östersundsgrabbarna hyrt i Tullus, en bit från Nälden, eftersom kostnaderna inne i Östersund var för dyra.

Maten har redan sålts in till ett antal lokala ICA-butiker och utöver det kommer killarna att leverera maten till slädhundsförare. Men de hoppas på en utökning av återförsäljare framöver.

Nu väntar en besiktning av lokalerna av Jordbruksverket, en köttkvarn och en portioneringsmaskin. Sedan kan affärerna börja.

Och visionerna finns.

– Vi börjar med länet och vi har räknat med att tillverka fem ton ecodogfood i månaden. Men vi tror på idén och hoppas vi växer ut lokalerna, säger André Önnebro.

Närmsta tillverkare av färskfoder finns i Ramsele och Sundsvall.

• Vad utmärker er produkt från annat färskfoder på marknaden?

– Förpackningsmässigt, lokalproducerat och utan tillsatser, säger Oskar Smith.