Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönearbetet måste minska

Annons

För att kunna möta framtidens utmaningar måste begreppet arbete förändras från att vara en tvingande aktivitet i utbyte mot lön, till att betyda valfri och meningsfull verksamhet som uppfyller verkliga behov i form av omsorg, samhällsansvar och miljömedvetande. 

Valrörelsen visar att våra politiska företrädare saknar verktyg för att möta globaliseringens effekter. Behovet av traditionella jobb har minskat drastiskt sedan decennier.

Miljö- och klimatfrågan har samtidigt gjort en återgång till tidigare produktionsformer omöjlig. Vi måste både producera och konsumera mindre, om vi vill bo kvar på planeten i framtiden. 

Samtidigt hävdar en nästan unison kör av politiker, samhällsdebattörer och organisationer att vi behöver skapa fler jobb. Denna politik gör situationen på arbetsmarknaden ohållbar.

Pressen ökar på dem som är anställda, liksom deras rädsla att förlora jobbet. Arbetslösa tvingas låtsasarbeta för att få tillgång till redan betalda omställningsförsäkringar.

Bortom arbetslinjen, i det fruktade utanförskapet, får de verkligt otrygga göra skitjobben. Tillfälligt, oförsäkrat, billigt.

Ekonomisk, ekologisk och social överlevnad kräver att vi sätter stopp för detta och frigör fördelningspolitiken från arbetslinjens tunnelseende. Myten om arbetets välsignelser får inte hindra oss från att tillsammans utveckla ett bättre samhälle. 

Vi på Frihetsförmedlingen har uppdraget att motarbeta fixeringen vid de institutionaliserade former av arbete som står i vägen för samhällets behov av omställning och nytänkande.

Vi motsätter oss inte arbete som meningsskapande aktivitet, men vänder oss mot idén om arbete till varje pris. Frihetsförmedlingen utforskar alternativen och utmanar därmed de myndigheter som inte längre tjänar medborgarna. 

Kim Svensson

handläggare på Frihetsförmedlingen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel