Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löner och löner

ska backa om sina planer att höja ersättningarna till sina 250 högsta chefer. Låter ju bra och man måste väl ställa sig frågan: Är nån värd 5, 6, 7 miljoner eller mer i lön? Medan vissa ska klara sig på kanske 150 000 kronor per år. Det kanske inte är så underligt att företagen går dåligt och att det är en finanskris.

Låt oss säja en årslön på 10 miljoner; Hur ska man kunna motivera att man behöver det? Det är väl chefen som ska avlönas och eventuellt ha en bonus för väl utfört arbete, och inte hans familj i fem generationer framåt.

Det har blivit en vettlös jakt på sådant som man egentligen inte behöver på bekostnad av alla vanliga människor. Det är både omoraliskt och det borde vara kriminellt, det hade det varit om en vanlig arbetare hade försökt plundra ett företag på samma sätt.

att det till slut blev rätt beslut att Volvo inte höjer taket för bonusar till de 250 cheferna. Detta trots att deras inkomst minskat 20-30 procent under 2008. När det snackas bonus ska den vara prestationsbaserad. Går ett företag back ska således bonusar justeras därefter.

Så till och med din första mening är vi överrens. De övriga 20 låter mest som avundsjuka eller i bästa fall oförstånd.

Vet du egentligen vad dessa människor lägger sina pengar på eller om de sparar till något arv? Eller om de gör en ”Nissefond”, du vet när Hansåkerskolan fick 8 miljoner kronor testamenterat till sig. Detta i en av Sveriges fattigaste kommuner, Ragunda.

Förutom att de betalar betydligt mer i skatt till staten än vad som hade varit fallet om samma summa betalats ut fördelat på x antal personer och till exempel 24 000 kronor per månad så undrar jag; Hur många chefer tror du söker jobbet som vd på Volvo för 24 000 kronor i månaden och inga andra bonusar/gratifikationer?

Skulle du söka?

det skulle jag inte men någon jäkla måtta måste det väl vara åt båda hållen.

Jag vet inte vad de använder sina pengar till men likförbaskat så anser jag det mer eller mindre omoraliskt att några ska tjäna dessa summor medans andra ska tjäna i sammanhanget småpengar. Vi arbetare behöver våra chefer, stora som små, men de behöver oss också. Eller har jag fel? Det spelar inte någon roll hur många miljoner du har förhandlat dig till om du har ovilliga eller inga under dej. Då blir man väl liksom lite överflödig.

att hålla med om att dessa löner och bonusar är alldeles för höga, ingen kan göra av med så mycket pengar. Det sticker i ögonen på folk.

Men låt oss ta debatten ur en annan vinkel. Låt säga att alla bonusar slopas samt att maxlön sätts till 100 000 i månaden och fördelar ut resten till löntagarna så blir det trots allt inte många kronor till var och en.

Den stora faran tror jag är att de chefer, styrelseledamöter, politiker et cetera med dessa löner och bonusar har tappat perspektivet på värdet av pengar i den bemärkelse vanligt folk lägger in i det.

Konsekvensen blir då att de helt saknar förståelse för hur framförallt de svagare grupperna i samhället har det och saknar därmed förmåga att förbättra för dessa grupper, trots att de har möjlighet att göra det om de insåg problematiken.

De vet inte vad det innebär att leva på a-kassa, pension, sociala et cetera. De umgås inte med de grupperna, de är lika främmande för dem som de rika är för oss.