Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lööfs retoriska offensiv föder hopp hos Centern

Borta var vilsenheten. Borta var tveksamheten. Borta var också otydlig­heten. Fram klev en partiledare som verkligen visade vad hon ville. Annie Lööf gick till offensiv vid Centerpartiets kommundagar i Örebro. Hon fick också det hon var ute efter: Sina partiföreträdares fulla stöd och mer därtill.

Sällan har applådåskor och stående ovationer från 500 centerpartister varit så lätta att omsätta i ord: "Vi ger dig vårt fulla stöd, men då måste du också ta partiet ur krisen", var delegaternas budskap.

Och partiledaren svarade upp till det som förväntades av henne. Ett tydligt ledarskap, där Annie Lööf gång på gång återknöt till det som merparten av auditoriet ville höra: Att idéprogramförslagets mest kontroversiella delar aldrig blir annat än en skrivbordsprodukt.

"Jag är inte för månggifte, vill inte slopa skolplikt eller arvsrätt och jag är inte nyliberal", slog Annie Lööf fast, och bullret i bänkarna ville aldrig ta slut ...

Det hade förstås varit konstigt om partiledaren inte talat om det som alla debatterat länge, nämligen idéprogramförslaget. Nu förflyttade hon sig åtskilligt åt det socialliberala hållet. Visserligen en kursändring som delvis ska ses utifrån distriktens distinkta kritik. Men hennes lyhördhet och förändringsbenägenhet är tveklöst bra och nödvändiga egenskaper hos en partiledare.

Annie Lööfs tal var ett strålande exempel på hur en trängd politiker snabbt kan vända på steken genom att gå till retorisk offensiv. För efter i går är Annie Lööfs förtroende minst lika starkt som när hon valdes i Åre i september 2011.

Nu är applådåskor från redan frälsta en sak och att vända ett parti på dekis någonting helt annat. Men den som ska hålla i vändningen måste i alla lägen ha fullt mandat. Nu har hon det och hennes färdriktning inför framtidsstämman i slutet av mars, tydliggjordes: Centern ska stå för en social, grön och jordnära liberalism.

Flera nyheter presenterades också under fredagen i Örebro. Fyra reformer till nytt jobbpaket var en del där Centern bland annat vill se ett mer effektivt arbetsförmedlande och att andra sjuklöneveckan för småföretag slopas.

En speciell landsbygdskampanj iscensätts också med start i mars och avslut i Almedalen i juli. Även här handlar det i första hand om möjligheter av nya jobb. Men bara att Centerpartiet faktiskt väljer att satsa rejält på landsbygden visar att partiet värnar sina kärnväljare, vilket onekligen känns extra bra.