Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lopme Naestie i full gång

Arrangörerna till Lopme Naestie, de samiska kultur- och festdagarna i Funäsdalen, har fått en bra start.

Annons

– Många kom till invigningen och i kväll är det nästan utsålt till Sofia Jannoks konsert i kyrkan, berättar Kjerstin Valkeapää.

Förutom invigning och Jannoks konsert så stod en paneldebatt om rennäringens framtid i Härjedalen på programmet under inledningskvällen.

– Jag antar att det kommer att bli ganska heta diskussioner. I panelen sitter Anders Kråik som representant för samebyarna och Per Gustav Idivuoma för Svenska Samernas Riksförbund.

– Sen har alla partier i kommunfullmäktige, utom Vox Humana, representanter i panelen. Debatten leds av Ejvin Torp som även höll ett föredrag om renskötselrätten och rätten till naturresurserna tidigare under dagen, säger Kjerstin Valkeapää.

I dag lördag rullar festdagarna vidare och Kjerstin hoppas på många besökare. På programmet finns bland annat teater, film, sagoberättelser och föreläsningar.

– Sen finns det fantastisk konst och hantverk att titta på, tipsar Kjerstin Valkeapää.