Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lopme Naestie i full gång

Arrangörerna till Lopme Naestie, de samiska kultur- och festdagarna i Funäsdalen, har fått en bra start.

Annons

– Många kom till invigningen och i kväll är det nästan utsålt till Sofia Jannoks konsert i kyrkan, berättar Kjerstin Valkeapää.

Förutom invigning och Jannoks konsert så stod en paneldebatt om rennäringens framtid i Härjedalen på programmet under inledningskvällen.

– Jag antar att det kommer att bli ganska heta diskussioner. I panelen sitter Anders Kråik som representant för samebyarna och Per Gustav Idivuoma för Svenska Samernas Riksförbund.

– Sen har alla partier i kommunfullmäktige, utom Vox Humana, representanter i panelen. Debatten leds av Ejvin Torp som även höll ett föredrag om renskötselrätten och rätten till naturresurserna tidigare under dagen, säger Kjerstin Valkeapää.

I dag lördag rullar festdagarna vidare och Kjerstin hoppas på många besökare. På programmet finns bland annat teater, film, sagoberättelser och föreläsningar.

– Sen finns det fantastisk konst och hantverk att titta på, tipsar Kjerstin Valkeapää.