Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpning är bra träning även för skyttar

Skytte är ingen fysisk sport, men skyttarna stärks av en bra fysik. Det vet eleverna på skyttegymnasiet i Strömsund som kör minst tre fyspass i veckan.

– Det är inte säkert att det är ett måste, men det är bra med både konditions- och styrketräning, säger Christina Rönngren, pistolskytt från Östersund som representerar A4.

Hon förklarar mer detaljerat varför det är bra träning:

– Med bra kondition får man lägre vilopuls och när pulsen ökar i en pressad tävlingssituation så blir den inte lika hög om man har en lägre utgångspuls. I skytte vill man också ha avslappnade muskler och om man kört styrketräning så slappnar man av bättre och lättare.

För skyttegymnasiet står tre pass i veckan, på vardera en till en och en halv timme, med fysisk träning på programmet.

– Det är lite olika vad vid gör, det kan vara innebandy, löpning eller på gymmet. Tre pass är inplanerade, men sedan får vi ”fysa” hur mycket vi vill själva.

Fysträningen ger också välbehövlig styrka även för annat än själva tävlingsmomentet.

– Det behövs för att orka leva det liv vi lever, med att äta, sova, plugga och träna. Är man vältränad så orkar man koncentrera sig bättre också i skolarbetet, säger Christina Rönngren.

ÖP träffade på henne och de två skyttekompisarna Emma Nilsson, från skånska Höllviken, och Jessie Svensson, från Olofström i Blekinge. Då trotsade de vädret med regn, snålblåst och endast några få plusgrader för en löprunda på ungefär fyra kilometer.

– Det är lite olika slingor vi springer. Ibland kör vi också intervaller på Strömsvallen, säger Christina Rönngren som precis är inne i omställningen till en ny säsong:

– Luftsäsongen är över, så vi börjar lägga om för utesäsongen med 50 och 300 meter för gevärsskyttarna och 25 meter för oss. Vi har tränat på det en tid och tävlingarna börjar komma igång.