Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpning i 3D-dräkter ska hitta bästa löpteknik i tuff terräng

Mittuniversitetet genomför just nu en studie om hur kroppen fungerar när man springer i svår terräng. Elitlöpare har testsprungit med 3D-dräkter.

Annons

Nationellt vintersportcentrum gör en studie på traillöpning, något som blivit allt mer populär. Att springa i fjällen är en växande trend, vilket märkts vid lopp som fjällmaraton. Att löpa i tuff terräng ställer andra krav på kroppen än löpning på jämnare mark.

Det här undersöks i studien som pågår för tillfället. Iklädda en avancerad dräkt har elitlöpare sprungit en åtta kilometer lång bana i Östersund.

3D-dräkten har gyro, accelerometer och mäter jordens magnetfält för att positionera kroppens delar i rummet. Löpningen har föregåtts av omfattande mätningar på löparna som till exempel, muskelmassa och fetthalt för att veta förutsättningarna.

– Vad vi hoppas studien kan ge är hur man effektivast springer i olika typer av terräng och lutning. Det kan handla om hur man rör armarna, fotnedsättningen, kroppens lutning vid uppför- eller nedförsbacke för att nämna några saker, säger Glenn Björklund, centrumledare på Nationellt vintersportcentrum, i ett pressmeddelande.

– Studier på löpning finns det massor av, men aldrig en så omfattande studie där terrängen är så svår, berättar Glenn Björklund.