Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpning i 3D-dräkter ska hitta bästa löpteknik i tuff terräng

Mittuniversitetet genomför just nu en studie om hur kroppen fungerar när man springer i svår terräng. Elitlöpare har testsprungit med 3D-dräkter.

Nationellt vintersportcentrum gör en studie på traillöpning, något som blivit allt mer populär. Att springa i fjällen är en växande trend, vilket märkts vid lopp som fjällmaraton. Att löpa i tuff terräng ställer andra krav på kroppen än löpning på jämnare mark.

Det här undersöks i studien som pågår för tillfället. Iklädda en avancerad dräkt har elitlöpare sprungit en åtta kilometer lång bana i Östersund.

3D-dräkten har gyro, accelerometer och mäter jordens magnetfält för att positionera kroppens delar i rummet. Löpningen har föregåtts av omfattande mätningar på löparna som till exempel, muskelmassa och fetthalt för att veta förutsättningarna.

– Vad vi hoppas studien kan ge är hur man effektivast springer i olika typer av terräng och lutning. Det kan handla om hur man rör armarna, fotnedsättningen, kroppens lutning vid uppför- eller nedförsbacke för att nämna några saker, säger Glenn Björklund, centrumledare på Nationellt vintersportcentrum, i ett pressmeddelande.

– Studier på löpning finns det massor av, men aldrig en så omfattande studie där terrängen är så svår, berättar Glenn Björklund.