Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppis och kuriosa utöver det vanliga

I Rätan finns ett ställe som bjuder på en upplevelse från gamla tider. En riktig nostalgitripp för både fyndare och konstintresserade.

Annons

Tänk dig en blandning mellan Mus-Olles museum och en hederlig gammal loppis där nostalgiska kaffeburkar blandas med billiga serviser. Då har du ändå bara en föraning om vad som väntar på Väst i Sve.

Från tidig vår till sen höst är loppisen öppen och om vädret tillåter bjuds det även på fika.

– Jag vill inte gå ut med några tider utan vill ha öppet när jag orkar, säger Tora Löfhaugen som driver stället tillsammans med maken Jan.

Upprinnelsen till att det blev en loppmarknad i den gamla ladugården på Toras släktgård i Rätan kan helt och hållet tillskrivas hennes far. Tor Löfhaugen var en känd konstnär vars verk återfinns som offentlig utsmyckning på en rad ställen i Jämtland och i privata samlingar runt om i världen. Men han var även en stor samlare av gamla allmogeprylar.

– Det här är ett ställe i min och pappas anda, säger Tora Löfhaugen stolt.

– Han var mycket som Mus-Olle, släpade runt hela familjen för att leta upp antika saker, men det är jag glad över i dag. Jag ville göra något så att fler kan få se det han samlade på sig genom åren.

Förutom loppis och kuriosa inrymmer den gamla ladugården ett mysigt fik där pappa Tors konst pryder väggarna och övervåningen ståtar med ett sevärt museum. Folk från hela Sverige kommer för en nostalgitripp eller bara för att andas och ta det lugnt.

Det som skiljer Väst i Sve från många andra loppisar är ordningen och redan. Men är det någonting som Tora Löfhaugen är specialist på efter 30 år som dekoratör på Kärnanhuset i Östersund är det just skyltning och dekor.

– Jag har äntligen hittat meningen med livet, säger hon och blickar ut över sin loppis.

Här finns en guide till Jämtlands loppisar.