Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(lördagsfliken, kan läggas ut direkt)Grått är det nya vita

Klassisk, elegant och tuff på samma gång. Grått är just nu en stor trendfärg inom heminredning. Den är perfekt som basfärg.
– Grått är det nya vita, enligt trendspanaren Stefan Nilsson.

Grått är enligt många en av de lättaste färgerna att lyckas med i heminredning. Den binder samman andra färger och gör ett hem till en rofylld enhet utan att man behöver vara någon heminredningsexpert.

– Grått är en jättebra basfärg i stället för vitt. Allt fler har följt med utbudet i butikerna och köpt färgstarka inredningsdetaljer. Då passar det bra med en lite mörkare färg som håller ihop allt på ett fint sätt.

Stefan Nilsson poängterar att grått också är en rogivande färg. Om man vill inreda ett lugnt, stilrent rum är grått ett harmoniskt val. Men det är också en bra färg för den som önskar skapa lugn i ett lite rörigt utrymme.

– Tidigare ville många ha vitt för att det var lätt att se var det behövde städas. Grått gillar man av motsatt anledning. På ett grått golv syns inte dammråttorna och det kan också vara bra. Likadant om man har en grå kaffekopp. En vit kaffekopp ser solkig ut på en gång, men en grå kan man gå omkring och sippa på en hel dag utan att det ser ofräscht ut.

Grått är en färg som passar till flera olika stilar. I industritrenden är den given i allt från betonggrå nyanser till antracitgrått. I byggnadsvårdsmiljöer som slottsinspirerad 1700-talsstil är pärlgrått ofta färgen nummer ett. Och i exempelvis badrum tror Stefan Nilsson att grått alltid kommer att vara modernt. Det är en bra färg på kakel, klinkers och även på badrumsmöbler. Eftersom badrum är dyra att göra om kan det dessutom vara extra smart att satsa på ett tidlöst färgval där.

– Det är också en snygg färg för den som gillar rustik inredning. Grått gör att det rustika framhävs. Eller så kan man med fördel kombinera med mässing. Jag gillar kombinationen mässing och grått extra mycket. Kontrasterna mellan varmt och kallt gör att båda nyanserna framhävs på ett fint sätt.

Men också med grått, som är en enkel färg att lyckas med, kan man gå bort sig. Det kan bli lite trist och i värsta fall bli kommunalgrått.

– Det blir lätt tråkigt om man inte jobbar med accenter. Men det är inte svårt att pigga upp om man känner att det blivit för platt. Det kan räcka med att ställa in en träpall i rummet för att det ska bli mer levande, tipsar Stefan.

Hemma hos Stefan är det mycket färg och mönster eftersom han och maken gillar det. Men grått fyller ändå en viktig funktion.

– Vi gillar att ha mycket färg omkring oss. Men vi har ett rum som jag alltid tror att vi kommer att inreda i grått. Det är köket. Där vill jag ha det varmt och härligt och grått är en bra grund för det. Dessutom ska jag köpa grå sängkläder. Jag tycker det är en jättebra och rofylld färg att ha i sovrummet.

Helena E Källgren/TT