Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lördagskrönikan: Vem blir nästa Breivik och var finns den rasande kultureliten när man behöver den?

I lördagskrönikan ägnar sig Patrik Oksanen åt att reflektera över några av den gångna veckans stora nyhetshändelser, händelser som är en tankeställare för oss alla, som vem blir den näste Breivik, om den oroande utvecklingen i Ryssland och så sågningen av regeringens arbetsmarknadspolitik.

…En nazist med 50 kg sprängmedel. En person som sålt sprängmedlet hade ett halvt ton hemma. En SD-politiker, tillika släkt med nazisten, försökte gömma undan nazistens tändhattar för polisen. Två 30-åringar gripna i göteborgsområdet misstänkta för terroristbrott och mord i Allahs namn i Syrien 2013. Samtidigt hedrades offren i Oslo och Utöya på fyraårsdagen av Breiviks terrordåd.

Det har varit en vecka som stämmer till eftertanke när det gäller lättillgängliga sprängmedel, radikalisering och när ett allvarligt terrorbrott inträffar i Sverige.

Grogrunden för att individer skrider till handling finns i de extrema våldsideologiernas nätmiljöer. I en rapport från Statens Medieråd 2013 kartlades vänsterextemism, jihadism och högerextremistiska nätmiljöer, där den största var utan konkurrens den högerextrema. Troligen har nätmiljöerna växt till sig ytterligare sedan 2013 när det gäller framför allt jihadisterna och högerextremisterna.

De tre granskade nätmiljöerna har också slående likheter, de innehåller skarpa diktomier (vi och dom), en tydlig självförsvarsretorik, att världen är full av konspirationer som motverkar ideologins intressen och att den direkta handlingen idealiseras som kontrast mot det föraktfulla samhällets diskussioner och konsensuslösningar.

Medierådet diskuterade också motåtgärder och lyfter särskilt fram källkritik och mediekunnighet för att ge allmänheten instrument för att hantera hatpropagandan.

Om näste Brevik är en jihadist eller högerextremist återstår att se, men du kan börja med att tänka efter vad delar du i sociala medier, vem är avsändaren och vad är syftet. Det är kanske den viktigaste terrorpreventiva åtgärd du kan bidra med.

…Grannen Ryssland fortsätter att göra saker i en förfärande takt som väcker liten eller ringa uppmärksamhet i Sverige. 14-17 juli överraskningsövade luftlandssättningsdivisionen i Pskov med 2000 man och 20 IL-76:or. Anflygningen skedde från centrala Ryssland mot den estniska gränsen där övningen hölls. Det man övar på i fred är det man avser göra i krig. Som provokation, inte bara mot Baltikum, var övningen notervärd. Syftet är att skapa normalbilden att aldrig veta när det är på riktigt eller bara en övning. Jämför uppmärksamheten som sedan länge planerade och öppna Natoövningar får med den ryska övningsverksamheten i svenska medier.

Rättegången mot ukrainske filmregissören Oleg Sentsov pågår i den ryska staden Rostov. Han anklagas för terroristplaner på Krim och greps veckor efter Rysslands olagliga maktövertagande av halvön. Åklagaren säger att han planerade giftdåd på uppdrag av Högra Sektorn, själv förnekar Sentsov anklagelserna, och uppger att han blev misshandlad i ett dygn i ett försök att tvinga fram ett erkännande. De ryska myndigheterna har inte utrett misshandeln utan avfärdat det med att Sentsov är sadomachosist och gillar att göra illa sig själv. Andra filmregissörer som Pedro Almodávar och Mike Leigh har engagerat sig för Sentsov som riskerar 20 års fängelse i Ryssland.

Den oberoende tidningen Novaya Gazeta kommer allt närmare en stängning, det efter att man inte tillräckligt väl censurerat en svordom i ett utdrag ur en bok. Nu har man fått sin andra officiella varning.

Var är den rasande svenska kultureliten när den behövs? Fler Rysslandshändelser i veckan kan du läsa här!

…Att jobb försvinner med höjda arbetsgivaravgifter för unga samt sänkta rut- och rotavdrag, och att det dessutom slår mot svaga grupper på arbetsmarknaden är ingen nyhet för ledarsidan. Däremot måste det kännas för regeringen när Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg nu säger det samma i veckans mest frispråkiga intervju...