Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löser skuld för Folkets Hus

Härjedalens kommun ger ett engångsbidrag till Folkets Hus byggnadsförening i Lillhärdal. Beloppet på drygt 146 000 kronor används för att lösa en skuld till föreningens tidigare kassör.

Under sommaren 2013 bytte Lillhärdals Folkets Hus byggnadsförening styrelse. Den nya styrelsen består av ett flertal yngre personer och medelåldern i styrelsen har halverats.

– Aktiviteter som ger ökade inkomster har kommit i gång och ett underhåll av fastigheten är planerat, vi kommer att lägga fokus på kostnadssänkande åtgärder, förklarar ordförande Emma Jönses i föreningens bidragsansökan till kommunen.

Ett problem för den nya styrelsen var att de tog över en förening med ett negativt kapital i form av en stor skuld till den tidigare kassören som nu vill ha tillbaka sina pengar.

– Skulden har uppkommit genom att kassörens egen plånbok har varit rörelsekapital i föreningen och därmed varierat över tid, detta har pågått i tio år, skriver Jönses och förklarar att egna intäkter och driftsbidrag från kommunen inte har räckt till för att komma ikapp.

– För att inte tappa motivationen inom den nya styrelsen måste det till ett kapitaltillskott snarast, anser Emma Jönses.

Beslutet att ge föreningen ett engångsbidrag togs av kommunstyrelsen och finansieras genom dess anslag för oförutsedda behov.

– Nu är det ungdomar som tagit över styrelsen och vill satsa framåt. Då är det dumt att ha en skuld i ryggsäcken, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke.

– Det behövs en samlingslokal i Lillhärdal, konstaterar Zetterström-Bäcke.