Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösningen för Teknikland klar – bara påskriften saknas

Konkursade Teknikland på Optands flygfält ser ut att få en lösning.

Konkursförvaltaren har sålt fastigheten till Jamtli, men än saknas de formella påskrifterna på avtalen.

– Vi är överens och jag väntar bara på att få tillbaka avtalen med underskrifter. Jag skulle bli jätteförvånad om något skulle komma emellan, men formellt är det inte klart förrän alla papper är påskrivna, säger konkursförvaltaren Rolf Lohse.

Konkursförvaltaren säljer fastigheten till Jamtli och som i sin tur gjort överenskommelser med de tre föreningar som ska vara med på Optand Teknikland. Bristen i konkursboet är på nära 13 miljoner kronor.

Tillväxtverket och Skatteverket är de stora fordringsägarna med 8 respektive 4 miljoner kronor, medan Jamtlis fordran uppgår till 780 000 kronor.

– Jag vill inte avslöja priset förrän alla avtal är påskrivna, men jag har gjort en så kalla underhandsförsäljning till närstående och för det krävs speciella skäl. Men det har de två borgenärerna godkänt. Den utdelning som Skatteverket och Tillväxtverket får från konkursboet är alltså 12/13-delar av det som Jamtli betalar för fastigheten, säger Rolf Lohse.

Jamtlis Henrik Zipsane bekräftar att affären nu är klar.

– Vi har lagt ett godkänt bud på 2,4 miljoner kronor för fastigheten som var värderad till 2,9 miljoner.

Uppgörelsen betyder att Tillväxtverket och Skatteverket får ut drygt 2 miljoner kronor av sina totalt 12 miljoner som de hade att fordra från konkursboet.

Ytterligare en slant till staten kan det bli när uppgörelsen om Viggenhallen blir klar. Här pågår förhandlingar med flyghistoriska föreningen och konkursförvaltaren. Hallen står på en egen tomt och som har värderats till 600 000 kronor.

Jamtli som hade 780 000 att fordra av konkursboet får tillbaka 150 000 i utdelning. Samtidigt förlorar de sitt tidigare aktiekapital om 55 000 kronor.

Fastighetsköpet ska finansieras via ett 20-årigt amorteringslån från landstinget.

– Nu lägger vi besvikelsen bakom oss och blickar framåt mot att öppna Teknikland igen i juni. Målet är att höja fjolårets besökssiffror på 15 000 till 20 000 besökare, men för att lyckas med det skulle vi behöva en hållplats som möjlighet till offentlig transport.

Henrik Zipsane beklagar att Teknikland tvingades kasta in handuken och gå i konkurs.

– Det är pinsamt och trist för alla parter och där jag har varit med och gjort fel. Många har fått lägga mycket tid på en så onödig sak.

Och där är du självkritisk?

– Naturligtvis är jag det eftersom jag ansvarig för att det blev fel. Därför är det en hederssak för mig att också ställa allt till rätta, säger Henrik Zipsane.