Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösspringande hund löpte amok i fårhus

Ingalill Rosenius i Dvärsätt har 70 Jämtlandsfår.

Men 12 av dem skadades och tre av dem dödades av en lösspringande hund som löpte amok inne i fårhuset.

Det var under onsdagsdygnet som den lösspringande hunden gav sig in i fårhuset i Kroksgård alldeles utanför Dvärsätt.

Familjen var på sportlov men blev uppringda av en vän som skötte djuren medan de var bortresta.

– Jag åkte hem direkt samtidigt som jag ringde till länsstyrelsen och berättade vad som inträffat, berättar Ingalill Rosenius.

När hon kom hem fann hon förödelsen i fårhuset. En tacka var riven till döds, samma öde drabbade två lamm. Dessutom var ytterligare tolv får skadade av hundattacken.

– Personal från länsstyrelsen har kunnat konstatera att det rör sig om en hund som attackerat fåren. Dels via bitmärken i fåren och dels via spår i snön utanför fårhuset, Att det skulle röra sig om lo, varg eller järv är uteslutet, säger Rosenius.

– Jag hade hoppats att det var ett rovdjur som orsakat skadan. Det är lättare att ge ett rovdjur skulden, säger hon.

Men nu är det en lösspringande hund som orsakat skadan.

Händelsen är polisanmäld. För henne innebär hundens attack kostsamma skador.

– En ungtacka och två lamm innebär att förlust av skinn, kött och avelsdjur. Även veterinärkostnader ska läggas till för de 12 skadade fåren. Samtliga har fått antibiotika, vissa är sydda och andra har fått dränage där varet ska rinna ut. Totalt kommer notan för attacken att landa på 40 000 till 50 000 kronor, säger Ingalill Rosenius lite uppgivet.

Att skydda sig i framtiden mot nya attacker blir svårt.

– Enda skyddet mot fortsatta attacker är att sätta upp elstängsel, men det ska man inte behöva göra mot hundar, säger hon bestämt och vill samtidigt påpeka att det inte bara är rovdjur som skadar djuren, även tamdjur.