Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löst tyckande i stället för fakta

Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola om Pelle
Snickars kritik mot medieforskningen:

Medieprofessorn Pelle Snickars skriver om en daterad medieforskning, och nämner studier av lokala medier som ett exempel . Men i det fallet är det inte forskningen, utan snarare Pelle Snickars som är daterad och dåligt påläst.

Snickars skriver att digitaliseringen innebär en mer dynamisk bevakning av det lokala. Just användningen av sociala medier i journalistiken är ett av de centrala områdena i pågående forskning. Både på Göteborgs universitet och på Södertörns högskola har det gjorts enkätundersökningar som visar hur journalister integrerar användning av sociala medier i det dagliga arbetet. Genom plattformar som Facebook och Twitter kan journalister arbeta i en nära dialog med publik, hitta nya ämnen och nya källor. Denna forskning följs upp av redaktionsstudier, under hösten 2015 startar ett nytt projekt vid Södertörn om just hur man i lokal journalistik använder sociala medier.

Men detta innebär inte att någon slags digitalisering skulle kunna ersätta journalister som på ett professionellt sätt bevakar, granskar och berättar om det lokala samhället med ett publicistiskt ansvar i botten. Om någon tror att man skulle kunna plocka bort lokala reportrar för att istället från huvudredaktionen bevaka lokala Facebookgrupper och digitala kommundiarier så är mediedebatten illa ute. Däremot måste journalistiken utvecklas med nya arbetsmetoder och nya vägar att nå publiken – och den processen pågår i de allra flesta medieföretag, inte minst inom Mittmedia. Detta är också ett av de viktigaste områdena i dagens journalistikforskning.

Gunilla Kindstrand skriver att mediedebatten är het. Det stämmer, och då är det viktigt att utgå från den forskning som pågår vid landets universitet. Inte från löst tyckande.

Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

.

Även fem medieforskare kritiserar Snickars. Deras inlägg i debatten hittar du här.

Och här kan du läsa Pelle Snickars svar på kritiken: "Ni skapar ett förakt för medieforskningen"