Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lou Reed har avlidit

Rocklegendaren Lou Reed har avlidit, skriver amerikanska magasinet Rolling Stone på sin hemsida.

Dödsbudet kom inte direkt överraskande. Gitarristen och låtskrivaren hade tampats med vacklande hälsa en tid. I maj genomgick han en levertransplantation.
Sund livsstil är inget Lou Reed kommer att minnas för. Att han kom levande ur 70-talet får anses vara mirakulöst.
Född 1942 i Brooklyn blev Lewis Allan Reed tidigt tagen av doo-wop och rock & roll. Han studerade också poesi.
I mitten av 60-talet mötte han den walesiske musikern och violinisten John Cale. De bildade ett par band, med det var först när gitarristen Sterling Morrison och trummisen Maureen Tucker kom med som rockhistoria skrevs i den nya gruppen Velvet Underground.
Deras debutskiva – starkt uppbackad av popkonstnären Andy Warhol – har samma klassikerstatus som Bob Dylans "Blonde on blonde", Beatles "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band", Rolling Stones "Exile on main street" och Clashs "London Calling".
Sedan gruppen splittrats blev Lou Reed soloartist. Albumet "Transformer" (1972), producerat av David Bowie, var en milstolpe med hits som "Walk on the wild side" och "Satellite of love".
Under 80- och 90-talen tuffade karriären på med bland annat hyllade albumet "New York" (1989). 2011 gav han ut skivan "Lulu" ihop med grovt hårdrockande Metallica.
Lou Reed efterlämnar hustrun Laurie Anderson, performance-artist och musiker.