Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Louise död utreds av IVO

Ingrid Jonsson har anmält händelsen rörande sin dotters död till IVO.
– Varför skickar man hem en person som var så sjuk som Louise var, undrar hon.

Efter händelsen med Louise Johanssons död anmälde Östersunds sjukhus sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria. I beslutet från IVO framgår bland annat att sjukhuset saknar rutiner för bedömning av huvudvärk och att observationsplatserna var stängda under semestertid. Något som man nu säger sig ha förbättrat.

– Observationsplatserna kommer att vara öppna mer i sommar och från neurologens sida har man utarbetat rutiner för att bättre bedöma symptomen vid farlig huvudvärk. Generellt sett har vi haft många diskussioner om detta för att försöka lära oss av den här händelsen, säger Lisbet Gibson, centrumchef för medicinska specialiteter vid Östersunds sjukhus.

Louise mamma Ingrid Jonsson har även gjort en egen anmälan till IVO.

– Varför skickar man hem en så sjuk person från akutmottagningen och varför använder läkarna inte den kompetens de borde ha, undrar Ingrid.

– En ung människa, utan sjukdomshistorik, som kommer in på sjukhuset med svåra smärtor, vad är det som gör att hon faller mellan stolarna?

I nuläget pågår fortfarande brevväxlingen mellan IVO och Ingrid och ett eventuellt beslut om en vidare prövning i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, dröjer.

Bland annat väntar man på svaret från den obduktion som, 8 månader efter Louise död, fortfarande inte är klar.

Att hitta kraft till att driva en process för att få klarhet i sin dotters död, mitt i ett svårt sorgearbete, har inte varit lätt.

– Ambulanspersonalen som jobbade med Louise var helt suverän. Ena ambulanskillen kom även hit efter olyckan och vi pratade i två timmar, han sa att det var det värsta han varit med om.

Ödets ironi gjorde att Louise, bara tre veckor före sin död, ställde sig positiv till organdonation.

– För henne var det en självklarhet att donera sina organ. Läkarna fick ta njurar, bukspottskörtel, lever och hjärtklaffar, berättar Ingrid.

– Och jag har fått en fin återkoppling från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg om att patienterna som fått organen klarat sig bra.

Ingrid hoppas att historien om Louise kan hjälpa andra i samma sits, själv har hon hittat stort stöd i föreningen "Vi som förlorat barn".

– Louise hade ett bra liv men kort.