Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lov inte anpassat för vårt län

Nils Eriksson gör som många andra när det gäller Lagen om valfrihet i vården (Lov) när han ser det som ett sätt att tillgodose medborgarnas önskemål och behov av vård.

Lagen handlar om vårdföretagarnas rätt att öppna hälsocentraler på skattebetalarnas bekostnad där de så önskar. Som var och en förstår så är det inte alltid samma sak.

Den nyligt tillträdda regeringen anmälde i sin regeringsförklaring bland annat att ”den tvingande lagen om vårdval i primärvården avskaffas”.

Blir det också riksdagens beslut är det ett glädjande besked för vårt landsting. Landstinget kommer då att åter ha möjlighet att besluta var i länet hälsocentraler ska finnas, både de offentliga och de privata.

Förutsättningar att anpassa vården efter befolkningens behov förbättras, liksom möjligheten till en sjukvård av bra kvalitet i hela länet.

Då kommer det att finnas möjligheter för redan etablerade vårdföretag att utvecklas, nya kan etableras och formerna för samarbetet mellan dem och den offentligt drivna primärvården utvecklas utifrån våra lokala förutsättningar.

De tvingande reglerna i Lov är inte anpassade för vårt län och är därför en stark begränsning för det i dag.

Ann-Marie Johansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel