Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lövsta aktivitetscenter är på väg mot konkurs

Lövsta aktivitetscenter, som nyligen byggt konstgräsplaner, är på väg mot konkurs. Därmed kan även län­ets största idrottsförening drabbas.

Lövsta aktivitetscenter hade begärt 140 000 kronor i driftsbidrag om året av Östersunds kommuns kultur- och fritidsnämnd. Men i onsdags avslog nämnden deras begäran. De får 43 000 kronor om året.

– Det är normen driftbidrag till den typen av anläggning. 2007 och 2008 fick de mer pengar i driftsbidrag. De fick två år på sig för att de skulle få chansen att anpassa verksamhetskostnaderna efter intäkterna, säger Karin Thomasson (mp), ordförande i nämnden.

med fasa av Lövsta aktivitetscenter som därmed riskerar att gå i konkurs.

– Det är oerhört tråkigt. Lövsta aktivitetscenter är en fantastisk anläggning som många utnyttjar, säger Göran Schylander, vd för Lövsta aktivitetscenter.

Han berättar att mellan 400 och 500 ungdomar brukar använda konstgräsplanen varje veckan.

– Vi har ett nyttjanderättsavtal med sex månaders uppsägning. Vi får se vad som händer. Vi måste föra en diskussion med kommunen, säger Göran Schylander.

Dessutom finns det en rad andra olika aktiviteter i centret – bland annat basket- och tennisplan samt en boulebana för pensionärer – som påverekas.

Kommunen tycker att aktivitetscentret ska se över sina löner – som under året varit 417 000 kronor.

– Vi har reducerat lönekostnaderna med hälften. Det är inga stora summor som vi tjänar på det, säger Schylander.

Det var 2006 som Frösö IF beslutade sig för att bygga konstgräsplaner på Lövsta idrottsplats på Frösön. Kommunen borgade för ett lån på 3,4 miljoner kronor och Frösö IF tog ett lån utan säkerheter på 3 miljoner kronor. Men när bygget var klart visade det sig att konstgräset blev två miljoner kronor dyrare än beräknat.

har fortfarande 4,2 miljoner kronor i skuld och ekonomin är i akut kris. Göran Schylander berättar att det beror på att Frösö IF har blir av med intäkterna från Yrancampingen och nu alltså fått ett minskat driftsbidrag.

Däremot finns det enligt Karin Thomasson ingen risk att Frösö IF går i konkurs.

– Nej, våra ekonomer har tittat både på Frösö IF och Lövsta aktivitetscenter. Frösö IF har ett stort eget kapital, berättar hon.