Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF är frågande till en regionförstoring

LRF Jämtland ställer sig mycket frågande till fördelarna med en sammanslagning mellan Jämtland och Västernorrland.

Hittills har ingen på övertygande sätt lyckats övertyga om fördelarna. Däremot känns nackdelarna uppenbara.

Vi tycker oss kunna dra paralleller med vår egen process inom LRF. Skulle en sammanslagning av LRF-regionerna Jämtland och Västernorrland gynna våra medlemmar i Jämtland? Vi anser att svaret är nej. Naturligtvis kan vi se vissa skalfördelar, framförallt vad gäller administration, men nackdelarna överväger.

Västernorrland har fler medlemmar än Jämtland såväl i länsstyrelse/landstingsvärlden som inom LRF, vilket med automatik innebär att makten/servicen förskjuts mot kusten. Precis det som hänt i Väster - och Norrbotten. Resultatet är ett tämligen utarmat inland. Resultatet för våra medlemmar blir att det fysiska avståndet mellan medlemmar och personal skulle bli mycket större. Vi tror definitivt att en våra framgångfaktorer är närhet till medlemmar.

Jämtland och Västernorrland ser på många sätt väldigt olika ut. Olika saker är viktiga. I Jämtland har de gröna näringarna väldigt stor betydelse för sysselsättningen. 21 procent av länets arbetstillfällen återfinns inom jord, skog och trädgård. Politiker och myndigheter prioriterar naturligtvis utifrån den egna regionens förutsättningar.

LRF Jämtland tycker idag att vi har ett alldeles utmärkt förhållande till länets politiker och myndigheter. En ny regionindelning innebär delvis att börja om från början.

Om syftet med en sammanslagning med Västernorrland är att rädda två landstings dåliga ekonomi, tror vi att man är inne på fel spår. Risken är uppenbar att man snarare skapar än löser problem. Vi känner en uppenbar risk att Jämtland kommer att vinna tävlingen "Biggest Loser".

Håkan Nilsson, regionordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel