Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF-motioner vill stoppa bärplockare

Stoppa kommersiell bärplockning i hela landet. Det kräver motioner från lokalavdelningar i Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Norrbotten och Västerbotten.

Inom LRF i Jämtland har bärplockningen inte diskuterats som något problem.

– Det har inte varit någon fråga som varit uppe hos oss. Men jag har förståelse om man tycker så på andra håll, säger tillförordnade ordförande Sven-Erik Hammar, Funäsdalen.

I övre Norrland ser LRF människor som plockar bär yrkesmässigt som ett växande problem för markägare och jägare.

– Bärplockarna riskerar att bli skjutna, det går inte att jaga, säger Arne Lindström, LRF:s ordförande i Västerbotten, till TV4 Nyheterna i Umeå.

Det ifrågasätts också om bärplockning i kommersiellt syfte är förenligt med allemansrätten.

– Allemansrätten kan användas för kommersiella syften så att den urholkas. Men jag ser nog andra verksamheter än bärplockning här i länet som uppenbara faror. Turistiska aktiviteter som ridning är mer aktuellt för oss. Om 20 hästar varje dag rör sig över ett markområde utan att ha tillstånd från ägaren är det ett större problem, säger Sven-Erik Hammar. (TT)