Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF valde ordförande med time out

LRF har valt Håkan Nilsson i Järpen att fortsätta som regionordförande. Det betyder att han fortsätter sin time out i väntan på en dom i hovrätten.

I höstas gjorde Håkan Nilsson i Järpen ett avbrott som LRF-ordförande. Han ersattes av de bägge vice ordförandena Birgitta Selander i Lit och Sven-Erik Hammar i Funäsdalen.

Orsaken var ett åtal mot Nilsson för tre fall av kvinnomisshandel samt djurplågeri. Tingsrätten friade sedan helt Håkan Nilsson på alla punkter, men åklagaren har överklagat domen till hovrätten.

I går omvaldes Håkan Nilsson av en enig LRF-stämma i Östersund. Hans time out fortsätter dock i väntan på friande eller fällande dom i hovrätten. Omvalde vice ordförande Sven-Erik Hammar leder styrelsearbetet tills dess. Skulle hovrätten fälla kommer Håkan Nilsson inte att gå tillbaka som ordförande.

– Vi i valberedningen ansåg att vi inte skulle fälla när tingsrätten friade. Vi är inga nämndemän och ansåg att vi inte kunde döma innan hovrätten hade sagt sitt, säger valberedningens ordförande Helena Eriksson i Aspåsnäset.

Valberedningen har fullt förtroende för Håkan Nilsson säger hon. Ändå var det långa diskussioner innan förslaget var klart.

– Det svåraste var att tänka på hur medlemmarna tänker. Vi kollade runt och frågade och det verkar som om Håkan Nilsson har förtroende hos medlemmarna. De verkar resonera som vi.

Datum för hovrättsförhandlingarna är inte känt.