Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT svarar ÖP om fallet med visstidsanställningar

Det är inte jag som svartmålar reglerna på den svenska arbetsmarknaden, Marcus Persson. Det är EU-kommissionen som kritiserar Sverige för att inte ha tillräckligt bra skydd mot upprepade visstidsanställningar.

AD-fallet med 61 vikariat under sex år är samma rättsfall som TCO skickat till EU som exempel på hur svagt det arbetsrättsliga skyddet i Sverige är. Regeringen har i sju års tid hävdat att problemet inte existerar och att reglerna som infördes 2007 ger ett fullgott skydd. Varje gång har EU-kommissionen avfärdat påståendet. Uppenbarligen gör de samma bedömning som TCO, att det är alltför lätt för en arbetsgivare att komma runt bestämmelserna genom att varva olika anställningsformer.

Normalt följer medlemsländerna en uppmaning från EU-kommissionen, men den här regeringen har med sedvanlig arrogans vägrat göra det. Därför riskerar Sverige att dras inför EU-domstolen.

Den otrygghet som många, framför allt unga, känner idag på den svenska arbetsmarknaden är högst verklig. Att bagatellisera den otryggheten, som Marcus Persson gör, är inte bara tendentiöst, det är också aningslöst."

Tord Andersson

Politisk redaktör LT

Marcus Persson svarar:

TCO likt Länstidningens ledarsida fortsätter att göra en höna av en fjäder. Det finns inga tillförlitliga, objektiva uppgifter om att visstidsanställningar skulle vara ett problem i Sverige.

Den kritik som framförts från EU-kommissionen rör sig om att arbetsgivare teoretiskt skulle kunna kombinera vikariat med säsongsanställningar. I det fallet har EU-kommissionen inte tagit hänsyn till att företag som inte bedriver säsongsarbete inte heller kan använda sig utav säsongsanställningar. EU-kommissionens kritik berör alltså inte visstidsanställningar utan en helt annan form av tidsbegränsad anställning.

Rätt och riktigt är det inte EU-kommissionen som dömer om ett medlemsland har brutit mot ett direktiv eller inte utan just EU-domstolen. Så sent som 2012 dömde EU-domstolen till den svenska visstidsanställningens favör.