Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lucia Live skakade liv i decembermörkret.

Det var en blygsamt liten publikskara som kom till gamla Tingshuset under lördagen för att titta på Systraskap och Naomi Pilgrim. Spelningar som för den delens skull inte var det minsta blygsamma.

Den elektroniska duon Systraskap bestående av Amanda Lindgren och Sabina Wärme sparkade igång kvällen med passionerad intensitet. De två på scen skapar olika musikgener och binder dem samman till fantastiska ljud med hårda trumslag, trumpet, klarinett och sina egna mäktiga röster till ett helt eget sound som man sällan annars får höra.

Amanda Lindgrens intensiva trumsolon går rakt in i kroppen på betraktarna och det tycks inte vara en enda som inte imponeras av hennes talang till att hantera två instrument åt gången. Sabina Wärme bakom sitt podium skiftar mellan förprogrammerade rytmer, cymbaler, bas och sjunger om politiska slagord. En genuin inspiration att se.

Framförandet är kreativt med förställda röster, ljudkombinationer och mixningar av medryckande melodier, och förhöjs med de blinkande lamporna samt det livfulla scenspråket.

Naomi Pilgrim äntrar scenen med självsäkerhet och bjuder oss på lockande leenden. Hennes originella R&B beats med inslag av soul väller ut i lokalen och trollbinder publiken. Mellansnacken är korta men innehåller starka åsikter om kvinnors rättigheter och jämställdhet, likaså texterna i hennes låtar. Orden träffar precis rätt – de berör.

Alla är i rörelse och Naomi själv är i sitt esse, hon fullständigt äger scenen med den starka sångrösten. Betraktarna, bandet, musiken och Naomi själv har nu blivit ett. Hon kallar oss gänget och jag kan inget annat än att hålla med om att vi alla är någonting tillsammans, starka.

Ingen lämnar lokalen oberörd denna kväll och storleken på publiken har gett känslan av en privat spelning. Även om musiken stod i centrum så bestod spelningarna av viktiga budskap, politiska nästan poetiska uttalanden lämnade efter sig känslan av att man kan förändra världen – tjejer kan. Och det är precis det dessa tjejer bevisade för oss.

Betyg: 4/5

Anna Åkerlund

Läs mer:

Systraskap på Gamla Tingshuset