Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Luffarstyle" på cykel gav nytt rekord för Mattias

Östersundsbon Mattias Skantz, som tidigare bland annat gjort sig känd för att ha bestigit 368 toppar på 365 dagar och för att ha cyklat Sörmlandsleden, på rekordsnabba sju dagar, har nu blivit den första som cyklat hela den svenska fjällkedjan på mountainbike. En sträcka på totalt 1 567 kilometer.

Det tog Mattias Skantz bara lite drygt 16 dagar att avverka den svenska fjällkedjan, från Treriksröset längst i norr till Grövelsjön i söder.

Därmed krossade han de tidigare rekorden på 39 dagar till fots och 29 dagar på skidor. Den nya rekordtiden från Treriksröset till Grövelsjön är 16 dagar och sju timmar. Tidigare rekord till fots var enligt uppgift 39 dagar och på skidor 29 dagar.

– Det har varit en upplevelse utöver det vanliga. Den knädjupa snön över passen längst i norr där jag var tvungen att gå med cykeln och den stundtals 25-gradiga värmen med tillhörande flygfän gjorde starten tuff. Men de tuffa förhållandena i början kompenserades av att jag bara fick totalt 1,5 timme regn på mig. Det har gjort det torrt och fint för fjällcyklingen, säger en glad Mattias Skantz.

Idén om att cykla hela den svenska fjällkedjan kom till efter att Mattias 2012 besteg 368 toppar på 365 dagar. Att cykla långt i fjällen kräver både stor fjällvana och lång erfarenhet av att cykla på en mountainbike.

Mattias hade också en extremt liten och smidig packning på mellan 5-6 kilo beroende på hur mycket mat han för tillfället hade med sig. Han hade inget kök, tält eller sovsäck i packningen utan Mattias bodde och åt i stugor längs med vägen. Av de 5-6 kilona var 1,6 kilo cykeldelar och verktyg ifall något behövde lagas.

– Jag kallar min stil för "luffarstyle" efter alla spontana övernattningar på udda platser, säger Mattias Skantz.

Så här såg resvägen ut:

Karesuando-Kilpisjärvi-Tresiksröset-Rostahyttan-Dartahyttan-Altervatnet-Sørmo-Lappjord-Abisko-Vaktotavare-Saltoloukta-Kvikkjokk-Jäckvikk-Adolfström-Ammarnäs-Hemavan-Virisen-Gielas-Klimpfjäll-Stekenjokk-Gäddede-Munsvattnet-Vinklumpen-Åkersjön-Finnsäter-Gärde-Kall-Åre-Storulvån-Ramundberget-Tänndalen-Rogen-Grövelsjön.

Läs mer:

Mattias cyklar hela svenska fjällkedjan

Skidade från torg till torg

Mattias nådde sitt mål – 366 bergstoppar på 366 dagar

Två generationer toppbestigare