Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftfartsverket fortsätter driva Åre-Östersunds flygplats

Åre-Östersund flygplats blir en av tio flygplatser som fortsätter drivas av Luftfartsverket, LFV. Sundsvall-Härnösands flygplats lämnas av LFV.

Regeringen har nu spikat vilka tio flygplatser som ska drivas av LFV.

Det blir flygplatserna Åre/Östersund, Umeå, Göteborg/Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Stockholm/Arlanda, Stockholm/Bromma och Visby.

”Staten har ett ansvar för att det ska finnas en bra flygtäckning över hela vårt land. Med basutbudet på tio flygplatser tar vi det ansvaret”, skriver infrastrukturminister Åsa Torstensson i ett pressmeddelande.

”Att vara en av Sveriges flygplatser i det nationella basutbudet innebär en långsiktigt tryggad drift i statlig regi. Anledningen till att regeringen väljer att fastställa flygplatser i ett basutbud är att säkerställa ett effektivt och långsiktigt hållbart flygtransportsystem, som garanterar en grundläggande interregional tillgänglighet i hela landet”, skriver Torstensson.”

Beslutet innebär att LFV på sikt kommer sluta driva sex flygplatser och tanken är att driften av de flygplatserna ska tas över av kommuner och näringslivet på de aktuella orterna.

De sex flygplatser som LFV ska sluta driva är: Örnsköldsvik, Karlstad, Ängelholm/Helsingsborg, Skellefteå, Sundsvall/Härnösand och Jönköping.

Riksdagen beslöt i höstas att LFV skulle sluta driva 6 av sina 16 flygplatser.