Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftfartsverket måste kompensera Östersund

Frågan om statens närvaro runt omkring i landet lyckas inte med kraft ta sig in i rikspressen.

Beskedet att flytta statliga högkvalificerade jobb från Östersund, Kiruna, Umeå och Malmö till Stockholm genom nedläggning av flygledningen har väckt starka reaktioner på ledarsidorna i Sydsvenskan (Lib), NSD (S) och här på ÖP. Men Luftvartsverket och Swedavias planer har gått under radarn i medietäta Stockholm.

Nedläggningen är problematisk av många skäl, flygsäkerhet såväl som totalförsvarsskäl. För civilminister Ardalan Shekarabi (S) är nedläggningen något som går på tvärs med det arbete som görs nu med att flytta statliga jobb.

Läs mer: Trotsigt och farligt beslut om flygledningen

När ledarsidan pratade med ministern i veckan betonade Shekarabi att han inte yttrar sig om de andra aspekterna av flygledningsfrågan, men att han har förväntningar på Luftfartsverket och Swedavia.

– Jag utgår från att de vidtar kompensatoriska åtgärder för detta. Det går att göra mer med samordning och effektivisering, men med andra orter än just Stockholm.

Det finns flera utmaningar i att få en balanserad statlig närvaro i hela Sverige. Riksmedias ointresse för livet utanför tullarna är ett sådant problem.

Rubrikerna var försvinnande få när Sollefteå i förra veckan fick en större etablering av verksamhet från Statens servicecenter och Sundsvall fick en ny myndighet för digitalisering av offentlig sektor.

En snabbsökning visar att ingen av Stockholmstidningarna DI, DN, SvD, Expressen och Aftonbladet rapporterade om det själva. Aftonbladet publicerade ett TT-telegram. Inte heller public servicebolagen hade någon riksbevakning, däremot återutsände Rapport ett inslag från SVT Västernorrland.

Bristande medietryck gör att frågan har svårt att komma in på den politiska dagordningen. Finns det inte riksmedierna, så finns det inte för generaldirektörer och affärsverksdirektörer. Och då finns det heller ingen politisk fingertoppskänsla. Det har bevisats gång efter annan, som med Skatteverkets tillbakadragna kontorsbeslut och nu senast med flygledningen.

Att vända centraliseringsreflexen inom statlig verksamhet kommer att kräva politiskt tryck under en valrörelse.

Att vända centraliseringsreflexen inom statlig verksamhet kommer att kräva politiskt tryck under en valrörelse. Några regionala ledarsidor, några centerpartister och en socialdemokratisk civilminister kan bara göra så mycket.

Lite mer kan staten också göra, genom bättre styrning av statliga verksamheters lokaliseringar. Det vore rimligt att tvinga cheferna att särskilt motivera för ansvarigt departement varför man flyttar jobben till en centralort istället för tvärtom.

Men det behövs framför allt att övriga Sverige bryter igenom i mediebruset i Stockholm under valåret.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt till 18/12 tf politisk redaktör på ÖP.